Νέα ένταση ξέσπασε στα Διαβατά λίγο μετά τις 14:00, γύρω από τη δομή των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από ελάχιστες ώρες ηρεμίας ξεκίνησαν νέες συγκρούσεις μεταξύ των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που έχουν παραταχθεί στην περιοχή, και των προσφύγων που θέλουν να περάσουν τα σύνορα και να φύγουν από την Ελλάδα.

Οι διαμαρτυρόμενοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις ασφαλείας να προχωρούν σε χρήση χημικών, αλλά και ρίψεις κροτίδων λάμψης.

Μετά την αποτυχία της εξόδου, οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν σε αντίθετες κατευθύνσεις από τη δομή, βάζοντας φωτιά σε ξερά χόρτα, αλλά απωθήθηκαν ξανά από τους αστυνομικούς. Η ατμόσφαιρα στο σημείο ήταν αποπνικτική. Η αστυνομία έχει προχωρήσει στην προσαγωγή ενός ατόμου, σύμφωνα με το voria.gr.

Στο σημείο έσπευσε και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής για να σβήσει τη φωτιά.
Υπενθυμίζεται ότι από χθες, έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών κατασκήνωσαν περίπου 600 πρόσφυγες, οι οποίοι κατέφθασαν από διάφορα σημεία της ηπειρωτικής χώρας στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να περάσουν τα σύνορα, ύστερα από ένα διαδικτυακό κάλεσμα που ανέφερε ότι σήμερα Παρασκευή θα ανοίξουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός των προσφύγων που έχει συγκεντρωθεί στο σημείο έχει φτάσει πλέον τους 2.000 περίπου.

Ένας εκ των προσφύγων άνοιξε πανό με την ελληνική σημαία και το σύνθημα «Βοηθήστε μας. Σας αγαπάμε» ενώ άλλοι φώναξαν στα ελληνικά και τα αγγλικά «ανοίξτε τα σύνορα».

Γεροβασίλη: Δε θα επιτραπεί στους πρόσφυγες αποχώρηση από τα Διαβατά

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7», σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φύγουν από την Ελλάδα μέσω Ειδομένης, αλλά και για αυτούς που κάνουν κατάληψη στον σταθμό Λαρίσης, ανέφερε ότι δε θα τους επιτραπεί να αποχωρήσουν από τα Διαβατά, ενώ σταδιακά θα πειστούν να επιστρέψουν πίσω στις δομές φιλοξενίας.

«Δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες, επειδή κάποιοι διακινητές τους πούλησαν ψεύτικες ελπίδες. Σταδιακά θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται. Δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά. Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα. Δεν θα τους επιτραπεί να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σταθμό Λαρίσης», δήλωσε η Υπουργός.