Τους τελευταίους μήνες το μεταναστευτικό ζήτημα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Οι ροές από την Τουρκία είναι σχετικά σταθερές, ενώ ακόμα και κάποιες κατά καιρούς εξάρσεις αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία από την κοινή γνώμη.

Παράλληλα, έχουμε σχεδόν ξεχάσει καταστάσεις τύπου «Ειδομένης», όταν εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες κρατούσαν κλειστό το σιδηροδρομικό δίκτυο προς την Ευρώπη, προχωρώντας σε σχεδόν καθημερινές συμπλοκές με τα ΜΑΤ που τους εμπόδιζαν να περάσουν τα σύνορα.


Νά όμως, που το πρόβλημα του μεταναστευτικού είναι εδώ. Δυο γεγονότα που συνέβησαν το τελευταίο 24ωρο αποδεικνύουν ότι παραμένει δυσεπίλυτο πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εν υπνώσει τόσον καιρό.

Μια φήμη από αυτές που κυκλοφορούν κατά κόρον στα social media ήταν αρκετή να πυροδοτήσει νέα αναταραχή. Οι εμπνευστές της «είδησης» έγραψαν σε σελίδα του Facebook με τίτλο «Καραβάνι της ελπίδας», πως σήμερα Παρασκευή θα ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.


Περισσότεροι από 500 μετανάστες και πρόσφυγες, άνθρωποι που παραμένουν επί μακρόν εγκλωβισμένοι και απελπισμένοι στην Ελλάδα, προφανώς «ντοπαρισμένοι» από τους γνωστούς-αγνώστους «αλληλέγγυους» συγκεντρώθηκαν έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, πιστεύοντας ότι η λύτρωση πλησιάζει.


Γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί τους έφραζαν τον δρόμο προς τη Συμμαχική οδό -που οδηγεί στην Ειδομένη- και εξοργίστηκαν. Άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ζημιές υπέστη αυτοκίνητο τηλεοπτικού σταθμού, ενώ έγιναν τρεις προσαγωγές και μια σύλληψη ενός 37χρονου Ιρακινού.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν ότι «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 500 άτομα διανυκτέρευσαν στο σημείο, ελπίζοντας πως σήμερα Παρασκευή θα καταφέρουν επιτέλους να φύγουν από την Ελλάδα. Όταν ξημέρωσε και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, εξαγριώθηκαν και πάλι.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί αποφάσισαν να βάλουν μπροστά τις γυναίκες και τα παιδιά τους, ελπίζοντας ότι έτσι θα αναγκάσουν τους αστυνομικούς να μην χρησιμοποιήσουν βία και χημικά εναντίον τους. Αυτή τη φορά σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια που κράτησαν περίπου μισή ώρα.

Κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης

Η τοξική επίδραση των fake news έχει, δυστυχώς, μεγάλη διάρκεια. Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής κι άλλοι μετανάστες, περίπου 150 άτομα συνολικά έφθασαν στον σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα με σκοπό να ξεκινήσουν για τα σύνορα. Όπως ανακοίνωσε, όμως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα δρομολόγια δεν πραγματοποιούνται από τις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν όλοι διαθέτουν εισιτήρια για τη Θεσσαλονίκη. Οι πρόσφυγες έχουν καθίσει πάνω στις γραμμές εμποδίζοντας τη διέλευση των τρένων μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα δρομολόγια, ο ΟΣΕ ενημερώνει από τα μεγάφωνα τους «Έλληνες επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν για Βόρεια Ελλάδα να γνωρίζουν ότι βρίσκονται λεωφορεία έξω από τον σταθμό».

Χθες το βράδυ ακυρώθηκε ένα προγραμματισμένο δρομολόγιο προκειμένου να μην φθάσουν και αυτοί στα Διαβατά όπου βρίσκονται οι υπόλοιποι πρόσφυγες.

Στον σταθμό μετέβησαν αντιπροσωπείες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που προσπαθούν να πείσουν τους συγκεντρωμένους ότι πρόκειται για ανυπόστατη φήμη ότι θια ανοίξουν τα σύνορα και πως πρέπει να αποχωρήσουν.

Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα η κατάσταση παραμένει τεταμένη και οι πρόσφυγες δεν δείχνουν διάθεση να τερματίσουν την κατάληψη του σταθμού του ΟΣΕ.