Μια φήμη που διακίνηθηκε ανωνύμως μέσω Facebook ήταν η αφορμή των επεισοδίων που σημιώθηκαν χθες το βράδυ στα Διαβατά. Οι εμπνευστές της fake είδησης έγραψαν σε σελίδα με τίτλο «Καραβάνι της ελπίδας», πως σήμερα Παρασκευή θα ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Μέσα σε λίγες ώρες εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», με επακόλουθο τα επεισόδια που που ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες και ξύλα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ζημιές υπέστη αυτοκίνητο τηλεοπτικού σταθμού, ενώ έγιναν τρεις προσαγωγές και μια σύλληψη ενός 37χρονου Ιρακινού.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν ότι «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών».

Οι περίπου 600 πρόσφυγες πέρασαν τη νυχτα έξω από το κέντρο των Διαβατών μέσα σε σκηνές, ενώ άναψαν φωτιές για να ζεσταθούν, ελπίζοντας να ξεκινήσουν σήμερα την πορεία τους με κατεύθυνση τα σύνορα με τα Σκόπια. Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη που έχει αποκλείσει περιμετρικά την περιοχή,