Δεν έχουμε μόνο εμείς οι Έλληνες Δίστομο και Κομμένο. Η ναζιστική θηριωδία έχει αφανίσει χωριά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το Λίντιτσε στην Τσεχία είναι ένα απ’ αυτά. Οι Ναζί το ισοπέδωσαν τον Ιούνιο του 1942 μετά τη δολοφονία του διοικητή των ΕςΕς στην κατεχομένη Πράγα, Ράινχαρντ Χάιντριχ. Τη διαταγή είχε δώσει ο ίδιος ο Χίτλερ – συνολικά 1.300 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 200 γυναίκες, σφαγιάστηκαν ως αντίποινα για τη δολοφονία του Χάιντριχ από Τσέχους πατριώτες.

Τη συγκλονιστική ιστορία του μικρού αυτού χωριού, που είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο και αποτελεί σύμβολο του διαρκούς αγώνα κατά του φασισμού, διηγείται με τον κινηματογραφικό του φακό ένας Έλληνας δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, ο Κώστας Φόλλας.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ένα Δέντρο Θυμάται» θα προβάλει ο Σύλλογος της Τσέχικης Κοινότητας στην Αθήνα την Παρασκευή, 5 Απριλίου, στο New York College Athens, Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 38, στις 7 το απόγευμα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

«Η καλύτερη ταινία για το Λίντιτσε»

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας. Παράλληλα, κέρδισε το Βραβείο Κοινού για το Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, ενώ απέσπασε την 1η τιμητική διάκριση στην κατηγορία ταινιών μεγάλου μήκους στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας.

Σε διεθνές επίπεδο η ταινία του Κώστα Φόλλα έχει προβληθεί στο «Strasburg Film Festival» (Βιρτζίνια, ΗΠΑ), στο «Liverpool International Film Festival 2018», στο «Ogeechee International History Film Festival» (Τζόρτζια, ΗΠΑ) και στο «Benton Park Film Festival» (Μιζούρι, ΗΠΑ).

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε επίσης τον περασμένο Ιούνιο στο Δίστομο και τον Αύγουστο στο Κομμένο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης για το ολοκαύτωμά τους από τους Ναζί. «Πρόκειται για το καλύτερο ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί για το χωριό Λίντιτσε», έχει δηλώσει η δήμαρχος του Λίντιτσε Βερόνικα Κελέροβα.

Αφηγητής στην ταινία είναι ο Τάσος Ράπτης. Το μοντάζ υπογράφει η Όλγα Κουρμούζη, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Βαγγέλης Κουλίνος, τη μουσική η Μαρία Μπούα, το «κόλορ» ο Γρηγόρης Αρβανίτης, ενώ υπεύθυνος για το sounddesign είναι ο Γιώργος Μηλιώρης. Την έρευνα, το σενάριο και την σκηνοθεσία έκανε ο Κώστας Φόλλας.