«Πάρτε το κόκκινο»… Με αυτή τη φράση ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης προτρέπει δημότες και επισκέπτες της πόλης να χρησιμοποιούν δωρεάν τα νέα σύγχρονα κόκκινα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας τα οποία αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα στους δρόμους του μεγάλου λιμανιού έως τα τέλη του μήνα.
Τα οχήματα παρουσιάστηκαν την Τετάρτη το μεσημέρι σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στη Μαρίνα Ζέας και στη συνέχεια ο δήμαρχος μαζί με δημοσιογράφους, εκπροσώπους της εταιρείας από την οποία έγινε η προμήθεια των λεωφορείων και στελέχη της δημοτικής αρχής επιβιβάστηκαν σε ένα από τα λεωφορεία κάνοντας μια διαδρομή προς το κέντρο της πόλης, το λιμάνι, τους σταθμούς κρουαζιέρας, την Πειραϊκή (όπου ο δήμαρχος αντικρίζοντας την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου σχολίασε τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ) με τελικό προορισμό τον χώρο στάθμευσης στη Μαρίνα Ζέας.

Στόχος, όπως σημείωσε ο κ. Μώραλης, είναι να μπορούν οι δημότες να πηγαίνουν από τη γειτονιά τους που βρίσκεται σε απομακρυσμένες συνοικίες προς το κέντρο της πόλης, σε νοσοκομεία και άλλα κομβικά σημεία, χωρίς να ταλαιπωρούνται αλλάζοντας δύο και τρία λεωφορεία για να κατευθυνθούν στον προορισμό τους.

Παράλληλα ενθαρρύνει τους επισκέπτες, λόγω της έλλειψης επαρκών χώρων στάθμευσης στο κέντρο του Πειραιά και για να μη δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα, να αφήνουν τα οχήματά τους περιμετρικά της πόλης, όπως στο Φάληρο, και ακολούθως να μετακινούνται με τα κόκκινα λεωφορεία τα οποία θα έχουν καθημερινά τακτικά δρομολόγια.

Τα λεωφορεία απευθύνονται σε πολίτες κάθε ηλικίας, από μαθητές που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν για να κατευθυνθούν σε σχολεία ή φροντιστήρια μέχρι ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Μάλιστα για όσους αρέσει να σερφάρουν στο Διαδίκτυο στα λεωφορεία υπάρχει δωρεάν ασύρματη σύνδεση (wifi) αλλά και θύρες usb για να φορτίζουν κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά, προμηθεύτηκε με ίδιους πόρους τα νέα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας, τα οποία είναι σύγχρονων προδιαγραφών. Ο νέος στόλος αποτελείται από 4  λεωφορεία μεσαίου μεγέθους έτσι ώστε να μπορούν να κινούνται ευκολότερα στους δρόμους του Πειραιά και 1 μικρότερου μεγέθους το οποίο θα εξυπηρετεί το Νέο Φάληρο.

Το επόμενο διάστημα ο στόλος της Δημοτικής Συγκοινωνίας θα ενισχυθεί με την προμήθεια 4 επιπλέον ηλεκτρικών λεωφορείων με πόρους μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ).

Οπως ειπώθηκε κατά την παρουσίαση των λεωφορείων, η Δημοτική Συγκοινωνία, η οποία λειτουργούσε επί 23 χρόνια χωρίς άδεια, αδειοδοτήθηκε με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής προκειμένου να μετακινούνται με ασφάλεια οι δημότες.

Επιπλέον, βρίσκεται σε στάδιο δοκιμαστικής λειτουργίας εφαρμογή για smartphones και tablets που αφορά τα σημεία και τις διαδρομές ενδιαφέροντος στον Δήμο του Πειραιά και τη Δημοτική Συγκοινωνία.

Η εφαρμογή, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει τις διαδρομές των δημοτικών λεωφορείων και χαρτογραφεί την τοποθεσία-κίνησή τους, ενώ ο χρήστης θα μπορεί να λαμβάνει ειδοποίηση για την επικείμενη άφιξη του λεωφορείου.

Ο κ. Μώραλης, σε δήλωσή του αμέσως μετά την παρουσίαση, τόνισε: «Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι καθώς ο εκσυγχρονισμός των λεωφορείων της Δημοτικής Συγκοινωνίας ήταν κάτι που το είχαμε υποσχεθεί στους Πειραιώτες και έγινε πράξη. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να παρουσιάζουμε σήμερα τα νέα λεωφορεία, καθώς χρειάστηκαν περίπου 18 μήνες γραφειοκρατικών διαδικασιών για να προμηθευτούμε τα νέα λεωφορεία και είναι κάτι το οποίο δυστυχώς δεν μπορέσαμε να κάνουμε νωρίτερα, λόγω των οικονομικών του Δήμου, τα οποία έπρεπε πρώτα να νοικοκυρέψουμε».

Και πρόσθεσε: «Τα 5 νέα λεωφορεία είναι κόκκινα έτσι ώστε να είναι διακριτό το χρώμα της Δημοτικής Συγκοινωνίας από την αστική και να μείνει ένα σλόγκαν, αν θέλετε, στους κατοίκους του Πειραιά: «Πάρε το κόκκινο». Διαθέτουν σύγχρονες παροχές, είναι φιλικά προς το περιβάλλον και μπορούν να εξυπηρετήσουν παιδιά και άτομα με αναπηρία, καθώς διαθέτουν ειδική ράμπα για καροτσάκια, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα λεωφορεία».

Επεσήμανε ακόμη ότι «ξεκινάμε τις διαδικασίες για να ενισχύσουμε τον στόλο μας με 4 νέα λεωφορεία ηλεκτρικά, μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ). Ελπίζουμε να δώσει την έγκριση η κεντρική διοίκηση για να προσλάβουμε επιπλέον οδηγούς, ώστε να καλύψουμε αποτελεσματικότερα τις ανάγκες των δημοτών μας. Τα νέα λεωφορεία είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή σε λεωφορείο για Δημοτική Συγκοινωνία. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα τα προστατεύσει, θα τα αγκαλιάσει και θα επικροτήσει την ενέργεια του Δήμου να τα προμηθευθεί».

Μεταξύ των χαρακτηριστικών των νέων λεωφορείων είναι ότι έχουν 7,86 μόλις μέτρα μήκος με ελάχιστο κύκλο στροφής για ευελιξία σε στενούς δρόμους, χωρητικότητα έως και 60 ατόμων (μαζί με τους όρθιους επιβάτες), ράμπα μηχανική στη μεσαία πόρτα για επιβίβαση/αποβίβαση ΑμΕΑ με αισθητήρα καθώς και ειδικές θέσεις αμαξιδίων εντός του οχήματος.