Η υποψήφια πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, καθηγήτρια Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα–Ντάβκοβα , η οποία υποστηρίζεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, δήλωσε ότι «το ζήτημα της ονομασίας» της χώρας της δεν έχει κλείσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι η ίδια είναι νομικά υποχρεωμένη να την αποδεχθεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του πρακτορείου ειδήσεων της γείτονος MakFax, για το εάν θα έκανε κάτι διαφορετικό εφόσον εκλεγόταν πρόεδρος και εάν θα έδειχνε ξεκάθαρα την αποδοκιμασία της στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Σιλιάνοφσκα είπε ότι νομικά είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τη συμφωνία, αλλά και πως «το ζήτημα δεν έχει ακόμη κλείσει».

Μέλος της OpenSociety

Ρωτήθηκε επίσης πώς είναι δυνατόν υποψήφια πρόεδρος του VMRO-DPMNE να έχει υπάρξει πρώην υπουργός στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Η απάντησή της ήταν πως δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα και εδώ και χρόνια έχει αποστασιοποιηθεί από αυτά.

«Ημουν σε κάποιο κόμμα παλαιότερα, όχι τώρα. Από το 1994 είδα την πολιτική από μέσα και κατάλαβα ότι αυτή δεν είναι η ζωή μου», δήλωσε η καθηγήτρια, η οποία είναι μέλος της OpenSociety του Τζόρτζ Σόρος, στα Σκόπια.

Πηγή: echedoros-a.gr