Ο δράστης της επίθεσης, ο 45χρονος Γκάρι Μάρτιν (φωτό κάτω), ο οποίος ήταν εργαζόμενος στο μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα της πόλης Ορόρα, περίπου 50χλμ δυτικά του Σικάγο, έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυρών με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Εργαζόταν επί 15χρόνια στην εταιρεία και απολύθηκε λίγο πριν ανοίξει πυρ, σύμφωνα με την Κρίστεν Ζίμαν, αρχηγό της αστυνομίας.

Νωρίτερα, είχε μεταδοθεί από μέσα ενημέρωσης η πληροφορία ότι γυναίκα που φερόταν να είναι η μητέρα του δράστη είχε δηλώσει ότι γιος της εργαζόταν επί 20 χρόνια στην εταιρεία και απολύθηκε δυο εβδομάδες πριν το μακελειό.

Η αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν ο δράστης είχε το όπλο μαζί του τη στιγμή της απόλυσης ή «πήγε να το πάρει» όταν απολύθηκε και ξαναγύρισε στην εταιρεία, ανοίγοντας πυρ.

«Αυτή τη στιγμή επιβεβαιώνουμε τον θάνατο πέντε ανθρώπων», είχε ανακοινώσει νωρίτερα η Κρίστεν Ζίμαν.

Παράλληλα, είπε ότι οι πέντε αστυνομικοί και ο ένας εργαζόμενος που δέχθηκαν πυρά και τραυματίστηκαν, νοσηλεύονται και έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

Εντός του κτιρίου βρέθηκαν πέντε άμαχοι νεκροί. Κανένα από τα θύματα δεν έχει ταυτοποιηθεί.


«Σε εξέλιξη βρίσκεται περιστατικό με ένοπλο στην οδό 641 Archer. Παρακαλούμε αποφύγετε την περιοχή», είχε αναφέρει λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα) με tweet της η αστυνομία.

Βίντεο που προβλήθηκε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνει περιπολικά της αστυνομίας να έχουν περικυκλώσει το κτίριο της κατασκευαστικής εταιρείας.

Αυτόπτης μάρτυρας, ο Τζον Προμπστ είπε στο CNN ότι είδε τον ένοπλο να τρέχει σε διάδρομο των εγκαταστάσεων, κρατώντας πιστόλι με σκόπευτρο λέιζερ. Είπε, επίσης, ότι είδε αιμόφυρτους ανθρώπους.

Η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για το περιστατικό.