Μετά από πολύωρες διεργασίες και αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνώντος κόμματος και αντιπολίτευσης, η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου ξεκινά η συζήτηση επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμπληρώνεται από τους Σπ. Δανέλλη και Γ. Μαυρωτά μετά από κλήρωση στην οποία μετείχε και ο Γρ. Ψαριανός.

Ο κ. Δανέλλης ήταν μέλος της Επιτροπής εκ μέρους του Ποταμιού και όταν διαγράφηκε αντικαταστάθηκε από τον κ. Ψαριανό, ο οποίος λόγω της διαφωνίας του με την συμφωνία είχε αποφασιστεί να αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά. Μετά την διάλυση της Κ.Ο. του Ποταμιού εκδηλώθηκε και από τους τρεις βουλευτές η επιθυμία να είναι μέλη της επιτροπής ως ανεξάρτητοι βουλευτές.

Αρχικά η απόφαση του Προέδρου της Βουλής ήταν να κάνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Δανέλλη να παραμείνει μέλος της Επιτροπής, ωστόσο υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση καθώς ο εν λόγω βουλευτής έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας και η παραμονή του, όπως δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Κ. Τσιάρας «θα συνιστά μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή».

Τελικά ο κ. Βούτσης αποδέχθηκε να γίνει κλήρωση μεταξύ των τριών ενδιαφερομένων ανεξάρτητων βουλευτών για να καλυφθούν τα δυο κενά που προκύπτουν από την αύξηση των μελών της ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίοι μέχρι πρότινος εκπροσωπούντο μόνο από ένα μέλος (τον Δ. Καμμένο). Μετά από την κλήρωση τα δυο αυτά μέλη θα είναι οι κκ. Δανέλλης και Μαυρωτάς οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, κάτι που σημαίνει ότι οι συσχετισμοί στην Επιτροπή διαμορφώνονται σε 29-27.

Όταν ανακοινωθεί επισήμως η  διαγραφή από την Κ.Ο. της ΔΗΣΥ του Αθ. Θεοχαρόπουλου, κάτι που τυπικά δεν έχει ακόμα γίνει, τότε από τέσσερα μέλη που διαθέτει στην επιτροπή η εκπροσώπηση του κόμματος θα μειωθεί σε τρία μέλη και ο συσχετισμός θα μετατραπεί σε 29-26. Όμως η ΔΗΣΥ δεν έχει ακόμα διαγράψει επισήμως τον κ. Θεοχαρόπουλο, τον οποίο αντικατέστησε στην επιτροπή με τον Κ. Σκανδαλίδη. Σημειώνεται ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ που μετέχει στην επιτροπή Κ. Κατσίκης αντικαταστάθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος και πρώην κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο, κίνηση που σηματοδοτεί το μείζον ενδιαφέρον που επιδεικνύει προσωπικά ο πρώην υπουργός Άμυνας στην διαχείριση του θέματος έχοντας προκαταβολικά καταγγείλει ότι τυχόν αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής από τον Πρόεδρο της Βουλής θα συνιστά «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Όσον αφορά την συνεδρίαση της επιτροπής, αποφασίστηκε να ολοκληρώσει το έργο της σε δυο συνεδριάσεις (Δευτέρα και Τρίτη) και ακολούθως η Ολομέλεια να κληθεί να συζητήσει και να ψηφίσει την συμφωνία σε δυο συνεδριάσεις (Τετάρτη και Πέμπτη) χωρίς περιορισμούς στον χρόνο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους βουλευτές να τοποθετηθούν. Επίσης, οι συνεδριάσεις της επιτροπής αποφασίστηκε να μεταδοθούν από το κανάλι της Βουλής και το web TV.