Το βράδυ της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου η Ελευθερία Πάτση στο Σταυρό του Νότου plus, παρουσιάζει έναπολύ-θεαματικό λάιβ πάρτι που μαγειρεύει η Μυρτώ Κοντοβά ανακατεύοντας τα στιλ, τα είδη, τα τραγούδια και τους φίλους – κυρίως αυτούς. . Μαζί της, ο ταλαντούχος σε όλα, Μίνως Θεοχάρης η απίθανη Φωτεινή Αθερίδου που θα φιλοσοφήσει «μιλοτραγουδώντας» και η Μυρτώ Βασιλείου ενώ τη γιορτή θα χαλάσει ο Τσολιάς Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης με τον τρόπου που όλοι φανταζόμαστε. H Ελευθερία Πάτση γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσε. Στην ηλικία των 9 ετών άρχισε τις σπουδές της στην κλασική κιθάρα και στη συνέχεια έλαβε πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης και ενορχήστρωσης – ενοργάνωσης. Παράλληλα ολοκλήρωσε και τις σπουδές της στην οδοντοτεχνική. Από το 1997 όπου εμπλέκεται πλέον στα σοβαρά με τη μουσική, η οδοντοτεχνικό πάει περίπατο. Η μουσική την είχε κερδίσει ολοκληρωτικά

Τι θα δούμε τι θα ακούσουμε στον Σταυρό;

«H σούπερ μπάντα μας θα παρουσιάσει το εκρηκτικό πρόγραμμα που μαγείρεψε η αρχιστράτηγος της γιορτής Μυρτώ Κοντοβά. Τέσσερις φανταστικοί special guests, ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, ο Μίνως Θεοχάρης, η Φωτεινή Αθερίδου και η Μυρτώ Βασιλείου θα δώσουν τη δική τους πινελιά χιούμορ και λάμψης. Τα υπόλοιπα θα τα δείτε από κοντά!»

Εκτός από μουσική έχεις σπουδάσει οδοντοτεχνική. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να στραφείς στο τραγούδι;

«Σπούδασα οδοντοτεχνική, αλλά τελικά δεν ασχολήθηκα ποτέ. Η μουσική υπήρχε στη ζωή μου από όταν ήμουν 8 ετών. Είχα ξεκινήσει κλασική κιθάρα και λίγο αργότερα άρχισα να τραγουδάω. Κατά κάποιον τρόπο νιώθω ότι ήταν αναπόφευκτο να ασχοληθώ με τη μουσική και επαγγελματικά.»

Θεσσαλονίκη ή Αθήνα; Και γιατί;

«Αθήνα πια, καθαρά για επαγγελματικούς λόγους. Καλώς ή κακώς ο πυρήνας της μουσικής και κυρίως της δισκογραφίας  βρίσκεται στην πρωτεύουσα. Μακάρι να υπήρχε αναπτυγμένη αγορά και στις μικρότερες πόλεις, ώστε να μπορούσαμε να ακολουθήσουμε αυτό που αγαπάμε στον τόπο που μεγαλώσαμε,  κοντά στους φίλους και στους δικούς μας ανθρώπους. Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για τη μουσική, αλλά και για άλλους επαγγελματικούς χώρους.»

Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με την Μυρτώ Κοντοβά;

«Ήταν γραφτό να γνωριστούμε και να δουλέψουμε μαζί, παρόλο που μας χώριζε η απόσταση Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Αρχικά, η πρώτη μας επαφή ήταν μέσω τηλεφώνου. Μετά από πολύωρες συζητήσεις γύρω από τη μουσική μου ζήτησε να δοκιμάσω με την κιθάρα μου ένα τραγούδι που είχε ήδη γράψει με τον Βαγγέλη Τούντα. Το αποτέλεσμα μάς άρεσε, συναντηθήκαμε και βάλαμε μπρος τις ηχογραφήσεις και τη δημιουργία όλου αυτού του project.»

Ο κόσμος της μουσικής και του τραγουδιού ήταν έτσι όπως τον είχες φανταστεί ή καλύτερος ή … χειρότερος;

«Δεν έχω κάτσει ποτέ να φανταστώ τι περικλείει ο κόσμος της μουσικής, γιατί πιστεύω ότι δεν έχει όρια. Αν υπάρχει κάτι που ίσως σε αγχώνει και σε φορτίζει αρνητικά, είναι το εμπορικό κομμάτι. Εκεί χάνεται καμιά φορά η ουσιαστική χαρά αυτής της δουλειάς. Ωστόσο, είναι απαραίτητο, για να παρουσιάσεις και να μοιραστείς τη δουλειά σου. Όπως και να ‘χει όμως, η μουσική μόνο ψυχοθεραπευτικά λειτουργεί, είτε τραγουδάς στο μπάνιο σου, είτε με φίλους, είτε πάνω στη σκηνή.»

 Ένα τραγούδι που θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια, το οποίο σου έχει χαραχτεί στην καρδιά σου; Και γιατί;

«Είναι το «Όλα καλά κι όλα ωραία» σε στίχους μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή. Ήταν το πρώτο τραγούδι που έμαθα στην κιθάρα με τρεις συγχορδίες και μάλιστα σε αντρικό τόνο γιατί με βόλευε πιο πολύ η δαχτυλοθεσία του. Θυμάμαι σαν χθες τη στιγμή που με ανέβασαν στη σκηνή του σχολείου εντελώς απρογραμμάτιστα και το τραγούδησα. Από τότε παντρεύτηκα το άγχος της σκηνής και δεν λέμε να πάρουμε διαζύγιο.»

Από την έως τώρα διαδρομή σου στη μουσική πώς αισθάνεσαι;

«Αισθάνομαι πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως η Βίκυ Μοσχολιού, ο Σταμάτης Κραουνάκης  και ο Διονύσης Τσακνής. Η αλήθεια είναι ότι νιώθω και μια εσωτερική ικανοποίηση που οι σπουδές και η συνεχής προσπάθειά μου γύρω από τη μουσική και το τραγούδι αναγνωρίστηκαν από ξεχωριστούς ανθρώπους. Και φυσικά ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος που τα άλλαξε όλα στην καριέρα μου, η Μυρτώ Κοντοβά. Το γεγονός ότι μου εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους με τον Βαγγέλη Τούντα είναι ο λόγος που έκανα την πρώτη μου δισκογραφική αρχή.»

Η κρίση (σ.σ. οικονομική κι όχι μόνο) έκανε καλύτερο ή χειρότερο το τραγούδι; Η δεν το επηρέασε καθόλου;

«Όλα επηρεάζονται από τις κρίσεις που βιώνουμε, πόσο μάλλον οι τέχνες που είναι, ίσως, ο κυριότερος τρόπος έκφρασης των ανθρώπων. Δεν πιστεύω ότι είναι δίκαιος ο χαρακτηρισμός «καλύτερο» ή «χειρότερο» για ένα τραγούδι. Είναι σίγουρα κάτι το υποκειμενικό το τι αγγίζει προσωπικά τον καθένα.»

Τα σχέδια σου για το μέλλον;

«Ενώ έχει λίγο καιρό που κυκλοφόρησε το τρίτο μας κομμάτι με τίτλο «Αυτό το βράδυ», συνεχίζουμε με τη Μυρτώ  να δουλεύουμε τα υπόλοιπα τραγούδια με στόχο να ολοκληρώσουμε το πρώτο μας album πολύ σύντομα. Παράλληλα, ετοιμάζουμε μια σειρά νέων παραστάσεων στην Αθήνα και σίγουρα στην πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη.»

Παίζουν οι μουσικοί
Βαγγέλης Τούντας: Βιολί, κιθάρα
Γιώτης Κιουρτσόγλου: Μπάσο
Στέφανος Δημητρίου: Τύμπανα
Ορέστης Πετράκης: Πλήκτρα, κιθάρα
Δημήτρης Στασινός: Ηλεκτρική, ακουστική κιθάρα
Γιάννης Σέρβος: Τσαμπουνα
Ελευθερία Πάτση: Κιθάρα
Art work : Ανδρέας Τοπάλης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια/Σχεδιασμός προγράμματος: Μυρτώ Κοντοβά
Ενορχηστρώσεις: Βαγγέλης Τούντας

Φίλοι guests

Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης (Τσολιάς), Μίνως Θεοχάρης, Φωτεινή Αθερίδου, Μυρτώ Βασιλείου

Ώρα έναρξης: 9.30