Με τη γνωστή καιροσκοπική τακτική που τη διακρίνει η κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει το θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια αφενός σε εσωτερικό πρόβλημα διχάζοντας την κοινωνία και αφετέρου σε εσωτερικό δικό της πρόβλημα. Ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας, πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς διέρρηξε τις σχέσεις του με το Μαξίμου, ενώ ο εκλεκτός συνεταίρος του κ. Τσίπρα έχει μετατραπεί σε βραδυφλεγή βόμβα.

Το πρωί αναγγέλλει ότι θα φύγει από την κυβέρνηση μόλις τα Σκόπια εγκρίνουν τη συμφωνία δημιουργώντας πανικό στο κυβερνητικό επιτελείο και λίγες ώρες αργότερα με τη γνωστή μέθοδο της κολοτούμπας τα μαζεύει υποστηρίζοντας ότι θα καταψηφίσει μεν αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.Είναι βέβαια γνωστό ότι ο αρχηγός των φυλλοροούντων ΑΝΕΛ δεν διακρίνεται ούτε για τη σοβαρότητα, ούτε για τη συνέπεια του.

Προσπαθεί ο τάλας να κρατήσει κάποια εθνικοπατριωτικά προσχήματα μήπως και καταφέρει να βρει κάποιο τρόπο για να διασωθεί από το πολιτικό περιθώριο που οδηγείται. Η τύχη του κ. Καμμένου ελάχιστη σημασία έχει. Το πρόβλημα είναι ότι ένα σημαντικό εθνικό θέμα, έχει μετατραπεί σε εκλογικό μαγειρείο, με την κυβέρνηση να αναζητά στήριξη, δια παν ενδεχόμενο, με μεταγραφές και στηρίξεις πρόθυμων βουλευτών από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ένα θλιβερό σκηνικό που υπονομεύει και το κύρος της συμφωνίας και την όποια αξιοπιστία των βουλευτών. Γιατί είναι προφανές ότι ορισμένοι από αυτούς τουλάχιστον, δεν κινούνται από θέματα αρχής, αλλά αναζητούν σανίδα προσωπικής σωτηρίας.

Είναι προφανές πλέον ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει καταλύτη πολιτικών εξελίξεων.Ακόμα κι αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να στηρίζεται μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, από μια οριακή πλειοψηφία, το κύρος της κυβέρνησης του θα έχει τρωθεί βαρύτατα. Το πολωτικό και διχαστικό προεκλογικό κλίμα που έχει ήδη διαμορφωθεί με δική του πρωτοβουλία θα δυναμιτίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο την πορεία της χώρας και της οικονομίας.

Όσο λοιπόν κι αν προσπαθεί να πείσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο και το συνεταίρο του έχει ήδη αρχίσει…