Ενα «πολύχρωμο παζλ» συντάξεων διαφορετικού επιπέδου και ένα νέο ανομοιογενές «μωσαϊκό συνταξιούχων» θα συγκροτούν την ευρύτερη εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος μετά την ψήφιση του νόμου για την μη περικοπή των συντάξεων. Κι αυτό γιατί η επόμενη μέρα θα περιλαμβάνει δικαιούχους οι οποίοι αφενός θα έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης – έτη ασφάλισης και εισφορές -, αφετέρου θα λαμβάνουν διαφορετικές παροχές, με μοναδικό κριτήριο την ημερομηνία εξόδου από τον εργασιακό βίο.

Τελικώς, μπορεί οι συνταξιούχοι να πήραν μια βαθιά ανάσα με την αποφυγή των περικοπών έως 18% που είχε υιοθετήσει και ψηφίσει η κυβέρνηση, ωστόσο η έλλειψη σχεδιασμού και οι κυβερνητικές παλινωδίες στο Ασφαλιστικό – από το 2016 μέχρι σήμερα – έχουν δημιουργήσει τέτοια ανομοιογένεια στις παροχές του συστήματος, η οποία πολύ σύντομα θα απασχολήσει και θα κριθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίζεται την Τρίτη στη Βουλή στην ουσία διατηρεί τις προσωπικές διαφορές των συντάξεων, οι οποίες επρόκειτο τον Ιανουάριο του 2019 να περικοπούν κατά 18%. Προσωπική διαφορά είναι το επιπλέον ποσό που προκύπτει από τον νέο υπολογισμό της σύνταξης που καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου σε σχέση με τα ποσά των παλαιότερων συντάξεων. Ταυτοχρόνως με τη διάταξη διασώζονται και οι προσωπικές διαφορές που προβλέπονταν στον νόμο Κατρούγκαλου για όσους συνταξιοδοτήθηκαν την τριετή μεταβατική περίοδο, δηλαδή από τον Μάιο του 2016 έως και το τέλος του 2018.

Το «σύνθετο μωσαϊκό» των συντάξεων και των συνταξιούχων, οι οποίοι με ίδιες προϋποθέσεις θα λαμβάνουν πλέον διαφορετική σύνταξη, μπορεί να καταγραφεί με τις εξής κατηγορίες:

1Κερδισμένοι θεωρούνται οι παλαιοί συνταξιούχοι, δηλαδή αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την 12η Μαΐου 2016, ημερομηνία ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για 1,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας οι οποίοι θα αποφύγουν τις περικοπές του 2019 – υπολογίζεται ότι θα διασώσουν μηνιαία εισοδήματα από 20 έως και 350 ευρώ κατά περίπτωση – και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ίδιο ποσό σύνταξης.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής