Δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση από τους διοικητικούς δικαστές

Σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, αλλά και εσωτερικό δημοψήφισμα αποφάσισε ομόφωνα η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος

Σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, αλλά και εσωτερικό δημοψήφισμα αποφάσισε ομόφωνα η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος – και ειδικά των διατάξεων εκείνων που αφορούν τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών.

Ειδικότερα, οι διοικητικοί δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης την 14η Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (11 π.μ.) για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ την 13η Ιανουαρίου 2019 θα διενεργηθεί δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών για το ίδιο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, τα τέσσερα θέματα που θα απασχολήσουν την έκτακτη γενική συνέλευση είναι:

α) πρόταση για αύξηση του ορίου αποχώρησης από την υπηρεσία στο 70ο έτος της ηλικίας του δικαστή,

β) ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης,

γ) πρόταση για να καταργηθεί το Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείο) και να περιέλθει η αρμοδιότητά του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και

δ) να τεθούν στο Σύνταγμα διατάξεις που θα προβλέπουν την κατά προτεραιότητα εκδίκαση κατηγοριών υποθέσεων, τη δυνατότητα εκδίκασης υποθέσεων απευθείας ενώπιον του οικείου ανώτατου δικαστηρίου και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος (13.1.2019) με μυστική ψηφοφορία, ταυτόχρονα, στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ενώ το «δια ταύτα» του δημοψηφίσματος θα στηρίξει στην Βουλή το Διοικητικό Συμβούλιο της εν λόγω Ένωσης.

Οι διοικητικοί δικαστές θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν επί των τεσσάρων ερωτημάτων που θα θέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης αφού λάβει υπόψη του και τα πορίσματα της έκτακτης συνέλευσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk