Το ΒΗΜΑ ήταν εκείνο που πρώτο επεσήμανε ότι το ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Καζαντζάκη «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη», το οποίο έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας και αργότερα παίχθηκε στο Φεστιβάλ Χανίων, αξίζει εμπορικής διανομής. Επομένως είναι πολύ χαρμόσυνο που από τις 8 Δεκεμβρίου αυτό το ντοκιμαντέρ επιστρέφει στον ίδιο κινηματογράφο απ’ όπου η πορεία του άρχισε,  τον Δαναό (Κηφισίας και Πανόρμου). Τέσσερις προβολές του είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο τα Σαββατοκύριακα 8- 9 και 15- 16  στις 16.00

Ταξίδι στη ζωή και το έργο του μοναδικού συγγραφέα, το ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο νεαρός και ταλαντούχος Αλέξανδρος Σκούρας σε παραγωγή COSMOTE TV, συμπαραγωγή ελculture και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη, ξεκινά από την Κρήτη,  όπου ο Καζαντζάκης γεννήθηκε και αργότερα κάνει σταθμούς στην Αντίμπ της Γαλλίας, στο BoziDar της Τσεχίας, στην Ασίζη της Ιταλίας, στη Μάνη και στην Αίγινα. Στους τόπους όπου ο Καζαντζάκης έζησε, εμπνεύστηκε , εργάστηκε, δημιούργησε.

Συνοδοιπόροι σ’ αυτό το «ταξίδι» είναι μελετητές, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και μεταφραστές. Ανάμεσά τους οι Γιώργος Γραμματικάκης, Βασίλης Βασιλικός, Νίκος Μαθιουδάκης, Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Νίκη Σταύρου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και  Νίκος Χρυσός.  Ολοι τους  γνώρισαν τον Καζαντζάκη είτε κυριολεκτικά, είτε μέσα από τα έργα του. Ολοι μοιράζονται  απόψεις, εμπειρίες αλλά και ανέκδοτες ιστορίες.

Επίσης, άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του (όπως η γραμματέας του στην UNESCO Yvette Renoux) ή που τον γνώρισαν από οικογενειακές αφηγήσεις (όπως η κ. Κατερίνα Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα στη Μάνη όπου εργάστηκε μαζί με τον πραγματικό Γιώργο Ζορμπά) δίνουν στο κοινό το πορτραίτο του συγγραφέα και της εποχής του. Η καθηγήτρια Χριστίνα Ντουνιά και ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, περιγράφουν τη δυνατή του φιλία με τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό και αποσπάσματα από έργα του Νίκου Καζαντζάκη αφηγείται ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου.

Πιο συγκεκριμένα, για κορυφαία έργα του, όπως η «Ασκητική» που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του συγγραφέα και η «Οδύσεια» με τους 33.333 στίχους που αντέγραψε 7 φορές η σύζυγός του Ελένη Καζαντζάκη, μιλούν καθηγητές, όπως η Αφροδίτη Αθανασοπούλου και ο Δημήτρης Δημηρούλης, ενώ στη στροφή του στο μυθιστόρημα και στην απήχηση του «Αλέξη Ζορμπά» αναφέρονται ο καθηγητής Θανάσης Αγάθος και ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς. Στην αγωνιώδη αναζήτηση και πλάσιμο των λέξεων αναφέρεται ο καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και η μεταφράστριά του στα ισπανικά Selma Ancira. Για τον «Τελευταίο Πειρασμό», την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Σκορτσέζε, την κοσμοθεωρία του Καζαντζάκη και τη στάση της εκκλησίας μας μιλά ο καθηγητής θεολογίας Χρυσόστομος Σταμούλης.

Ο Νίκος Καζαντζάκης όρισε όχι μόνο την εποχή του, αλλά πολύ πέρα απ’ αυτήν. Το ντοκιμαντέρ είναι μια πινελιά στο πορτραίτο του συγγραφέα, αλλά ταυτόχρονα ένα συναρπαστικό ταξίδι, που με πρωτοτυπία, τόλμη και σεβασμό μας αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του. Ενας συγγραφέας που δεν έχασε ποτέ την δημοτικότητά του και  εξακολουθεί να είναι δημοφιλέστατος καθώς  κόσμος από όλες τις χώρες επισκέπτεται το Μουσείο Καζαντζάκη, όπως αναφέρουν στο ντοκιμαντέρ η διευθύντριά του Βαρβάρα Τσάκα και η ερευνήτρια Παρασκευή Βασιλειάδη. 

——————————————–

Μετά το τέλος των προβολών θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Ο σκηνοθέτης, Αλέξανδρος Σκούρας και ομιλητές του ντοκιμαντέρ θα συζητήσουν τις προκλήσεις που συνάντησαν μελετώντας το σπουδαίο συγγραφέα και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις τoυ κοινού. Οι ομιλητές που θα συμμετάσχουν είναι οι:
-Νίκος Μαθιουδάκης, διδάκτορας Υφογλωσσολογίας και επιστημονικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ στις 8/12
-Θανάσης Αγάθος, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α. στις 9/12
-Χριστίνα Ντουνιά, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α. και συγγραφέας στις 15/12 και
-Δημήτρης Δημηρούλης, Καθηγητής Θεωρίας Λογοτεχνίας Παντείου Πανεπιστημίου στις 16/12.

Τις συζητήσεις συντονίζει η αρχισυντάκτρια του ντοκιμαντέρ Άννα Ρούτση.

Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους.

Συνετελστές

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σκούρας
Project Manager: Καλλιόπη Αλπίτση

Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου

Αρχισυνταξία: Άννα Ρούτση

Επιστημονική επιμέλεια: Νίκος Μαθιουδάκης

Επιμέλεια παραγωγής COSMOTE TV: Νατάσα Βερώνη, Άρτεμις Σκουλούδη

Έρευνα αρχείου: Βαρβάρα Τσάκα

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος

Οπερατέρ: Αλέξανδρος Σκούρας, Γιάννης Σίμος, Γιώργος Μάνος

Εναέριες λήψεις: Αντώνης Γιακουμάκης, Ηλίας Μιχαήλ

Ήχος: Άρης Αθανασόπουλος

Μοντάζ: Λύδια Αντώνοβα

Post production: Lab Productions

Αφήγηση: Μάκης Παπαδημητρίου

Παραγωγοί: Νίκος Βερβερίδης, Πέτρος Αδαμαντίδης

 

Mεγάλος Χορηγός: Creta Maris Beach Resort

Με την ευγενική Xoρηγία της Περιφέρειας Κρήτης

Χορηγοί: Capital Ship Management Corp., ANEK LINES & BLUE STAR FERRIES, CRETA FARMS

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δέσποινα Κοκκορού,

6976597444