Αύξηση της διείσδυσης από το 35% που είναι σήμερα στο 40% εντός της επόμενης πενταετίας και στο 45% στην δεκαετία προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου της Εταιρείας Διανομής Φυσικού Αερίου (ΕΔΑ Αττικής). «Καταστρώνουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης σε αντίθεση με την συντηρητική προσέγγιση που είχαμε μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα των εντολών από τους μετόχους μας» ανέφερε χθες ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής κ. Δημήτρης Παπακώστας, μιλώντας σε συνάντηση με τους ιδιώτες προμηθευτές φυσικού αερίου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, την περασμένη εβδομάδα, μετά από πολύμηνη εξέταση, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενέκρινε τη συναλλαγή μεταξύ ΔΕΠΑ και Attiki Gas BV (μέλος του ομίλου Shell). Για τη συναλλαγή, τα δύο μέρη είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Ιούλιο την εξαγοράέναντι τιμήματος περίπου 150 εκατ. ευρώ, από τη ΔΕΠΑ του 49% των μετοχών της εταιρείας ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής, κυριότητος της Shell. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως το 2022, η ΕΔΑ Αττικής θα έχει 60.000 νέες συνδέσεις, με σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης από 25% έως και 45% μέχρι το 2028. Μάλιστα, η εταιρεία μελετά την επέκταση κατά 3.400 χιλιόμετρα του δικτύου για όλο το λεκανοπέδιο έως τα Μεσόγεια και την Ανατολική Αττική, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς αερίου, που τον Ιανουάριο κλείνει ένα έτος,  ήδη δραστηριοποιούνται 15 νέοι παίκτες στην προμήθεια (ΒΑ Υαλουργία Ελλάδος, Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας-Φυσικό Αέριο, NRG, Μυτιληναίος, Ηρων, ΖενίΘ, ElpedisonEΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κ.ά.), από τους 42 που είναι εγγεγραμμένοι  στο Μητρώο Αδειών Φυσικού Αερίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η ανάπτυξη δικτύων της ΕΔΑ

Η μέση αύξηση κατασκευής νέου δικτύου, ήταν 20 χιλιόμετρα ανά έτος. Όμως, εφέτος αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί, μια ανοδική πορεία που προβλέπεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, συνεπικουρούμενη από το άνοιγμα της λιανικής αγοράς και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΔΑ Αττικής, μιλώντας στα στελέχη των παρόχων φυσικού αερίου,  η μεγαλύτερη διείσδυση του δικτύου στην Αττική, σε συνδυασμό με την αύξηση των χρηστών και της κατανάλωσης θα οδηγήσει σε περιορισμό των τελών διανομής που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Από την αρχή του έτους έως και τον Νοέμβριο υπεγράφησαν συμβάσεις με 13.000 καταναλωτές και εκτιμάται ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 14.000 έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο τεχνικός διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής κ.Χρήστος Σκουλίδας, σε αυτό βοήθησαν τα προγράμματα επιδότησης (για εγκατάσταση της εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης, χωρίς τέλη διασύνδεσης κ.ά.), σε συνδυασμό με τα μέτρα της πολιτείας για την διάχυση της χρήσης φυσικού αερίου. Πάντως, η υπογραφή συμβάσεων συνεχίστηκε και το β΄εξάμηνο του έτους, οπότε οι επιδοτήσεις είχαν σταματήσει, γεγονός που όπως επεσήμανε ο κ. Σκουλίδας δείχνει ότι η αγορά ωριμάζει.

Η ΕΔΑ Αττικής έχει παρουσία σε  53 δήμους της Αττικής, που αντιστοιχούν σε 350.000 νοικοκυριά, 7.000 επαγγελματίες και 200 μεγάλους πελάτες. Η εταιρεία διαθέτει ένα δίκτυο χαμηλής πίεσης 3.140 χιλιομέτρων (4bar) και 330 χιλιόμετρα δίκτυο μέσης πίεσης (19bar)  με 117.000 ενεργούς μετρητές.  Όπως τόνισε ο εμπορικός διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής κ. Αναστάσιος Τόσιος, μη διασυνδεδεμένα  στο δίκτυο φυσικού αερίου υπολογίζεται ότι είναι 530.000 νοικοκυριά στην Αττική. Από αυτά τα 220.000 βρίσκονται σε Αθήνα και Καλλιθέα, 132.000 στην Δυτική Αττική (Πειραιάς, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια), 108.000 στα νότια προάστια (Νέα Σμύρνη, Φάληρο, Ηλιούπολη, Γλυφάδα) και 70.000 στη Βόρεια Αττική (Κηφισιά, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Χολαργός κ.λπ).