Με ελεύθερη πτώση διαρκείας γιορτάζει τα 10 χρόνια της ψηφιακής ζωής του το bitcoin, συμπαρασύροντας και τα άλλα κρυπτονομίσματα, πυροδοτώντας σενάρια συνωμοτικά αλλά και επιβεβαιώνοντας «παλαιομοδίτες» επενδυτές (μεταξύ των οποίων ο εμβληματικός Γουόρεν Μπάφετ, αλλά και ο Νουριέλ Ρουμπινί) που προειδοποιούσαν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι η «φούσκα» του 21ου αιώνα.
Το bitcoin έχει καταβαραθρωθεί στα 4.000 δολάρια έχοντας χάσει το 30% της αξίας του τον τελευταίο μήνα, ενώ από την αρχή του έτους οι απώλειές του ξεπερνούν το… 80%, κάτι που σημαίνει ότι από τον περασμένο Ιανουάριο επενδύσεις περίπου 700 δισ. δολαρίων έχουν κάνει φτερά! Αλλά και η αξία του ethereum (είναι το δεύτερο, μετά το bitcoin, δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο) έχει κατακρημνιστεί από τα 1.200 δολάρια στα 110.
Για την ακρίβεια, η «τρέλα» με τα κρυπτονομίσματα κυριάρχησε την περυσινή χρονιά. Το bitcoin, για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2017 κόστιζε περί τα 1.000 δολάρια. Από τα μέσα του χρόνου η αξία του άρχισε να καλπάζει για να αγγίξει τα 20.000 δολάρια τον περυσινό Δεκέμβριο και να κλείσει τη χρονιά στα 15.500 δολάρια περίπου.
Το 2018 δεν προοιωνιζόταν καλό για το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα λόγω της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της Fed, της Ευρωτράπεζας και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Πολλοί αναλυτές θεωρούσαν ότι η εγκατάλειψη της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων του δολαρίου, του ευρώ, της στερλίνας και άλλων νομισμάτων θα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών στις αγορές συναλλάγματος, αφού θα ενίσχυε τις αποδόσεις των παραδοσιακών νομισμάτων.
Ουδείς είχε προβλέψει, όμως, τη σύνθλιψη των αξιών των κρυπτονομισμάτων. Ο πανικός που επικράτησε στην αγορά αποδίδεται από πολλούς στον πόλεμο εξουσίας που έχει ξεσπάσει μεταξύ ισχυρών παραγόντων του bitcoin, συγκεκριμένα του Αυστραλού Γκρεγκ Ράιτ και του Αμερικανού Ρότζερ Βερ. Οι πρώην συνεργάτες, επικεφαλής ομάδων προγραμματιστών, έχουν ουσιαστικά δημιουργήσει δύο ανταγωνιστικά bitcoin επεμβαίνοντας στο blockchain, την τεχνολογική «αλυσίδα» μέσω της οποίας οι ειδικοί προχωρούν σε εξορύξεις ψηφιακών νομισμάτων.

Η διάσπαση του bitcoin

Η αντιπαλότητα αυτή χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2017, όταν ουσιαστικά διασπάστηκε το δίκτυο του bitcoin εξαιτίας μιας αλλαγής στον κώδικα του blockchain, τα λεγόμενα «hard forks». Ετσι δημιουργήθηκε ένα… άλλο bitcoin με την ονομασία «bitcoin-cash». Στα μέσα του Νοεμβρίου του 2018 – πριν από μόλις λίγες ημέρες δηλαδή – οι δύο πρώην συνεργάτες ουσιαστικά διχοτόμησαν το bitcoin δημιουργώντας τα ανταγωνιστικά μεταξύ τους Bitcoin Cash ABC και Bitcoin Cash SV!
Εως τα μέσα Νοεμβρίου η απαξίωση του bitcoin επιταχυνόταν τεχνικά από τις εντολές για αυτόματες πωλήσεις κάθε φορά που υποχωρούσε ένα φράγμα στήριξής του – κάθε φορά που η τιμή του έπεφτε, δηλαδή, κάτω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο. Αγνωστο παραμένει ακόμα τι επιπτώσεις θα έχει η de facto διχοτόμηση του δημοφιλέστερου και μεγαλύτερου (σε αξία συναλλαγών) κρυπτονομίσματος. Κάποιοι, άλλωστε, μιλούν για πολυδιάσπαση του bitcoin, καθώς τα «hard forks» έχουν δημιουργήσει αρκετές υποκατηγορίες bitcoin.
Παρά την κατάρρευση των ψηφιακών νομισμάτων στο σύνολό της, δεν είναι λίγοι πάντως και εκείνοι που εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους σε  αυτά. Μόλις ένα δεκαήμερο πέρασε από την προτροπή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προς τις ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες να εκδώσουν κρυπτονομίσματα. Διότι «ένα ψηφιακό νόμισμα θα έκανε τις συναλλαγές ασφαλέστερες, φθηνότερες και πιθανόν ημιανώνυμες».
Σε λίγες εβδομάδες, εξάλλου, από την 1η Ιανουαρίου 2019, θα ξεκινήσει η πώληση μεριδίων bitcoin 50, 100 και 200 ευρώ από τα καπνοπωλεία της Γαλλίας! Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της εταιρείας Bimedia, που προμηθεύει στα γαλλικά «Tabac» τερματικά πώλησης άυλων προϊόντων (όπως κάρτες πληρωμών ή τηλεφωνικές κάρτες), η οποία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στους συγκεκριμένους καταστηματάρχες. Οχι όμως και από την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, η οποία φαίνεται πως δεν συμμερίζεται τις απόψεις της Λαγκάρντ και εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τα σχέδια της Bimedia και των γάλλων καπνοπωλών.