Με εξωδικαστική ρύθμιση η λύση για την ασφάλιση των εργαζομένων του ΙΓΜΕ

Με εξωδικαστική ρύθμιση επιχειρείται η επίλυση του προβλήματος που ταλαιπωρεί εδώ και μία εικοσαετία συνταξιούχους και εργαζόμενους του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και αφορά το συμβόλαιο ομαδικής ασφάλισης με την Εθνική Ασφαλιστική

Με εξωδικαστική ρύθμιση επιχειρείται η επίλυση του προβλήματος που ταλαιπωρεί εδώ και μία εικοσαετία συνταξιούχους και εργαζόμενους του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και αφορά το συμβόλαιο ομαδικής ασφάλισης με την Εθνική Ασφαλιστική.

Σήμερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μια τροπολογία που προωθεί εξωδικαστική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του θέματος.

«Ήδη, από το 2001, η ασφαλιστική εταιρεία επισήμανε, με έγγραφά της στο ΙΓΜΕ, ότι είχε δημιουργηθεί έλλειμμα στο λογαριασμό της ομαδικής ασφάλισης, στο οποίο το ΙΓΜΕ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Αποτέλεσμα ήταν, το 2009 να αρχίσει η καθυστέρηση και στη συνέχεια, να γίνει διακοπή της καταβολής των αποζημιώσεων στους αποχωρήσαντες εργαζόμενους, που προσέφυγαν για το λόγο αυτό στη δικαιοσύνη», σημείωσε ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το συμβόλαιο, με το οποίο ασφαλίστηκε ομαδικά το υπαλληλικό προσωπικό του ΙΓΜΕ και προβλέφθηκε η καταβολή εφάπαξ ποσού σε κάθε εργαζόμενο κατά την αποχώρησή του, υπεγράφη μεταξύ ΙΓΜΕ και Εθνικής Ασφαλιστικής το 1989. Στη συνέχεια, οι όροι του συμβολαίου τροποποιήθηκαν πολλές φορές, καθιστώντας το συμβόλαιο μη βιώσιμο. Το 2013, και με βεβαιωμένο έλλειμμα στον Λογαριασμό Καταθέσεων Ασφαλίστρων περίπου 31 εκατ. ευρώ, η Εθνική Ασφαλιστική κατήγγειλε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Σήμερα, εκτιμάται ότι οι απαιτήσεις συνταξιούχων και εργαζόμενων ξεπερνούν τα 54 εκατ. ευρώ.

Η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει καταβολή του 60% του κεφαλαίου των απαιτήσεων συνταξιούχων και εργαζομένων σε μία δόση εντός του 2018. Ειδικότερα, η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ προβλέπει:

· εξασφάλιση 24 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό
· κατάθεση του συγκεκριμένου ποσού σε ειδικό λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τη διαδικασία εκταμίευσής του
· τη διαδικασία της παραίτησης των εργαζομένων και των συνταξιούχων από κάθε άλλη απαίτησή τους έναντι του ΙΓΜΕ

Με την τροπολογία παρατείνεται, επίσης, για δύο μήνες η αναστολή εκτέλεσης κατασχέσεων έναντι του ΙΓΜΕ, ενώ επιλύεται το ζήτημα της διπλής περικοπής στους μισθούς των εργαζομένων του ΙΓΜΕ, η οποία έχει ήδη κριθεί, με πλήθος δικαστικών αποφάσεων, ως αντισυνταγματική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk