Την προφυλάκιση του πρώην  υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, αποφάσισαν ανακριτής και εισαγγελέας, με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, και μίζα που αγγίζει τα 2,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, στο πλαίσιο της σύμβασης  εκσυγχρονισμού έξι γαλλικών φρεγατών τύπου «S» με την εταιρεία Thales – η εκτιμώμενη ζημία για το ελληνικό Δημόσιο είναι ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Τόσο η πρώην υπουργός όσο και η σύζυγός του δεν κατάφεραν να πείσουν τις δικαστικές αρχές για την αθωότητά τους.

Αποχωρώντας, ο Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε : 

«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσυνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά». 

Το ζεύγος Παπαντωνίου αποχώρησε με κλούβα, φορώντας χειροπέδες. 

Ο πρώην υπουργός ολοκλήρωσε την απολογία του ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα και (επίκουρου) Γιώργου Ευαγγέλου, το μεσημέρι της Τρίτης, έχοντας συμπληρώσει συνολικά 16 ώρες διαδικασίας. 

Αμέσως μετά, τη θέση του πήρε η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου, απαντώντας στις ερωτήσεις των αρχών επί πέντε ώρες. 

Οταν οι απολογίες τους ολοκληρώθηκαν, ακολούθησε προδιάσκεψη μεταξύ ανακριτών και εισαγγελέως, και εν συνεχεία διαδοχική εξέταση του πρώην υπουργού και της συζύγου του, από την εισαγγελέα. Πραγματοποιήθηκε, ακολούθως, διάσκεψη ανάμεσα στους ανακριτές και την εισαγγελέα. 

Οι δυο προφυλακιστέοι θα περάσουν την νύχτα της Τρίτης στην ΓΑΔΑ και το πρωί αναμένεται να οριστούν από τον εισαγγελέα οι φυλακές όπου θα κρατηθούν.

Η προφυλάκιση θεωρείται προπομπός εξελίξεων, εκκρεμεί άλλωστε παράλληλα η εξέταση των δυο δικογραφιών (σ.σ.: για τα εξοπλιστικά προγράμματα και την εξοχική κατοικία Παπαντωνίου στη Σύρο) που έχουν ήδη διαβιβάσει στη Βουλή οι ανακριτικές αρχές, ως προς το έτερο βασικό σκέλος της υπόθεσης, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Η θέση Παπαντωνίου 

Αντικρούοντας τις κατηγορίες ενώπιον των ανακριτών, ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων, πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν, αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό. Τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν αγνοία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος». Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για «δόλιες συρραφές δήθεν στοιχείων».

Ειδικά σε σχέση με τη σύμβαση για τις φρεγάτες, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού τους, διασφάλισε απολύτως το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου και ενίσχυσε την εθνική ασφάλεια. Ακύρωση ή διακοπή του προγράμματος δεν αποτελούσε επιλογή, όπως είπε, καθώς θα επέφερε σημαντική ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου (λόγω ραγδαίας απαξίωσης των έξι φρεγατών).