Πλήρες μέλος του πανευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας, «European Association of Guarantee Institutions» (AECM) έγινε το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ), ύστερα από την επιτυχή αξιολόγησή του. Με κεντρικό στόχο την τόνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, το Ταμείο των μηχανικών και εργοληπτών είχε υποβάλει την υποψηφιότητά του προς τον AECM  στις 14 Μαΐου 2018 και μετά από τη θετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη του Οργανισμού αποδέχθηκαν ομόφωνα την ένταξή του στις τάξεις του, καθώς διαπιστώθηκε πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ένταξής του.

Τι σημαίνει όμως αυτή εξέλιξη; Ο AECM είναι ένας ισχυρός και καταξιωμένος φορέας, που αποτελείται από 48 μέλη, από 28 διαφορετικές χώρες. Από την ίδρυσή του, το 1992, έχει παράσχει εγγυητικές σε περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εντός του 2017 το χαρτοφυλάκιο των εγγυητικών του Οργανισμού ανήλθε σε 125 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 3,1 εκατομμυρίων εγγυητικών επιστολών. Έτσι, ως μέλος του το ΤΜΕΔΕ έχει τη δυνατότητα ανταλλαγής των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές επίπεδο, πρόσβαση σε συνεχή πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα του κλάδου, καθώς και σε εκθέσεις, μελέτες και στατιστικά στοιχεία. Επίσης, θα λαμβάνει την απαραίτητη αρωγή σε κάθε θέμα, που θα αφορά τα χρηματοδοτικά και οικονομικά όργανα, τα διαρθρωτικά ταμεία, τις κρατικές ενισχύσεις και την περαιτέρω ψηφιοποίηση.

Επίσης, διαθέτει πλέον άμεση διεθνή θεσμική εκπροσώπηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,  Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΙF), καθώς και στον Ο.Ο.Σ.Α. (OECD) και την Παγκόσμια Τράπεζα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κων. Μακέδος, «αναμφίβολα αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, καθώς η επιτυχής αξιολόγησή μας και η συμμετοχή μας σε έναν Οργανισμό αυτού του μεγέθους θωρακίζει την αξιοπιστία μας και πολλαπλασιάζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες. Δυνατότητες, που μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τους Έλληνες επιστήμονες και όλο τον Τεχνικό Κόσμο στη χώρα».

Όπως σημείωσε ο ίδιος «δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές αυτές, προκειμένου να βελτιώσουμε και να ισχυροποιήσουμε την τεχνογνωσία και τη δυναμική του κλάδου μας, με απώτερο στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ανάσχεση του brain drain και την αποτελεσματική υποστήριξη των νέων επιστημόνων».