Αρνείται η κυβέρνηση να επιστρέψει τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους που δικαιώνονται σε πρωτόδικο βαθμό με αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων. Το Δημόσιο προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση του πρωτοδικείου καθώς φοβάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δημοσιονομικό τσουνάμι από την εκτέλεσή τους. Επιχειρεί έτσι να καθυστερήσει και, αν μπορεί, να ακυρώσει την εκτέλεσή τους καθώς είναι γνωστό ότι οι τελικές αποφάσεις για τις υποθέσεις αυτές θα ληφθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τα «Νέα», στην ίδια γραμμή θα κινηθεί το ελληνικό Δημόσιο και για τις προσφυγές από συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους που ήδη έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν μαζικές διαστάσεις. Ενδεικτικό είναι ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά που δικαίωσε 50 εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους, διατάσσοντας την επιστροφή των κομμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, η Νομική Υπηρεσία της ΑΔΕΔΥ κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να υποβάλουν αίτηση στο Τμήμα Μισθοδοσίας για να μην παραγραφούν οι σχετικές αξιώσεις. Παράλληλα, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών έχει καλέσει τους ένστολους να κινηθούν ανάλογα, ενημερώνοντάς τους ότι θα πρέπει να καταθέσουν ώς τις 30 Νοεμβρίου τα σχετικά έγγραφα ώστε στη συνέχεια μέχρι το τέλος του έτους να υποβληθούν μαζικά αγωγές στα αρμόδια πρωτοδικεία. Επίσης με άλλη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κρίθηκε παράνομη η κατάργηση των δώρων καθώς και οι περικοπές στη σύνταξη με νόμο του 2012 σε συνταξιούχο.

Να μην κάνουν προσφυγές για την επιστροφή αναδρομικών γιατί χαλάνε λεφτά χωρίς λόγο συνέστησε στους συνταξιούχους ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον ρ/σ news24/7 στους 88,6.

Ανακοίνωσε ότι το Δημόσιο θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του πρωτοδικείου για την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχο.

«Υπάρχει μεγάλη πλάνη. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται είναι παραπλανητικές. Οι αγωγές δεν είναι λύση. Είναι μεγαλύτερο από 9 δις το κόστος από την επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους. Το ΣτΕ έχει πει ότι η θετική απόφαση δεν θα ισχύσει για όλες τις προσφυγές και δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Δεν είναι ίδια η βάση των νέων αγωγών με εκείνη την οποία έκρινε το ΣτΕ. Εκείνη η απόφαση είχε άλλο αντικείμενο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμόσει η κυβέρνηση μας απόφαση του ΣτΕ. Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζονται προσφυγές».

Τι είπε ο Τσακαλώτος

Σύμφωνα με τα «Νέα», ενδεικτική πάντως των προθέσεων για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία στο παρελθόν είχε υποσχεθεί την επαναφορά της 13ης σύνταξης αλλά και την ακύρωση των περικοπών των Μνημονίων, είναι η στάση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ την προηγούμενη εβδομάδα. Η ΑΔΕΔΥ ζήτησε την επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας (του 13ου και 14ου μισθού) στο Δημόσιο, ενώ ο υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο, επισημαίνοντας ότι έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που φθάνει τα 1,6 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από τον δημοσιονομικό χώρο που εκτιμάται για το 2018 στα 800 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ υπ» αριθμ. 2287-2290/2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές επί των συντάξεων του δεύτερου Μνημονίου (Ν. 4046/2012) και των εφαρμοστικών του νόμων (Ν. 4051/2012, 4093/2012). Επίσης αντισυνταγματική κρίθηκε και η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, όπως είχαν περικοπεί από το πρώτο Μνημόνιο (Ν. 3845/2010).

Η πλέον πρόσφατη απόφαση πρωτοδικείου (την οποία αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ») διατάσσει την επιστροφή των περικομμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας και αφορά 50 εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους. Πρόκειται για επιστροφές ποσών της περιόδου από το 2014 έως και το 2016, ενώ τα ποσά της επιστροφής κυμαίνονται από 500 έως 1.437,50 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα δώρα έχουν καταργηθεί με τις διατάξεις του Νόμου 4093/2012. Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά δικαστικών αποφάσεων από τα ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία (διοικητικά και πολιτικά) της χώρας, όπως είναι το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, το Ειρηνοδικείο Λαμίας και το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.

Για το όλο θέμα, από την πλέον αρμόδια Αρχή, την υπουργό Εργασίας, καταγράφονται τα εξής:

– Η απόφαση – πιλότος του ΣτΕ το 2015 όριζε ότι οι περικοπές του 2012 ήταν αντισυνταγματικές και όσες αγωγές είχαν ασκηθεί πριν από το 2015 δικάζονται κανονικά.

– Οι αγωγές που έχουν ασκηθεί μέχρι το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα ευδοκιμήσουν, διότι το ΣτΕ είχε δώσει σαφή κατεύθυνση και προφανώς το ελληνικό Δημόσιο συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, η αίτηση επιβάλλεται να κατατεθεί και να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου για να μη χάσουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα για μετέπειτα προσφυγή τους με αγωγές κατά του Δημοσίου για τη διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού από το 2013 και μετά. Στην αίτηση που πρέπει να συμπληρώσουν οι υπάλληλοι, θα αναγράψουν ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και τα πλήρη στοιχεία της θέσης τους και θα υπογράψουν το κείμενο – υπόδειγμα της αίτησης που αναφέρει ότι «με την παρούσα αίτηση ζητώ να μου καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας για το χρονικό διάστημα 2013-2018 λόγω του ότι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις των Ν. 4093/2012 και Ν. 4324/2015, επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος».

Ηλεκτρονική αίτηση

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι για τη διευκόλυνση των καθημερινών συναλλαγών των συνταξιούχων με τον Φορέα, θέτει σε λειτουργία, on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά στη διακοπή μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.

Η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη, και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

Η on line εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.

Οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης

Για την είσοδό σας, θα μεταφερθείτε αυτόματα στο περιβάλλον της ΑΑΔΕ, για να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς πρόσβασης που έχετε για το TAXISNET.

Στην συνέχεια, θα μεταφερθείτε και πάλι στην εφαρμογή, όπου θα σας ζητηθεί να πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας. Εφόσον αυτοί ανταποκρίνονται σε ασφαλισμένο του ΕΦΚΑ, η είσοδος επιτρέπεται.

Τα βασικά στοιχεία σας έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα και αντλούνται από το Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση που ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου) σας ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμοί τηλεφώνου και email) έχουν μεταβληθεί, μπορείτε να τα αλλάξετε και να υποβάλετε την αίτηση με τα στοιχεία που επιθυμείτε. (Σημείωση: η ενέργεια αυτή δεν θα μεταβάλλει τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Η ενέργεια αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής Ατομικά στοιχεία)

Η αίτηση απευθύνεται προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.

Για την υποβολή αίτησης προς τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να συμπληρώσετε την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΦΚΑ, στην οποία απευθύνετε την αίτησή σας, καθώς και τον Αριθμό Μητρώου σας σε αυτήν.

Η εφαρμογή έχει ήδη αναγνωρίσει τους αριθμούς μητρώου σας στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και βρίσκονται σε λίστα επιλογής που συνοδεύει την λίστα επιλογής με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες.

• Εάν θέλετε να απευθύνετε την αίτησή σας σε περισσότερες υπηρεσίες, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα κατάλληλα ζεύγη Περιφερειακής Υπηρεσίας και Αριθμού Μητρώου από τις λίστες επιλογής.
• Εάν για κάποιο λόγο, δεν βρείτε τον αριθμό μητρώου σας στη λίστα, μπορείτε να τον πληκτρολογήσετε στο πεδίο που βρίσκεται δεξιά της.

Για την υποβολή αίτησης προς το ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να επιλέξετε τους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης, στους οποίους απευθύνετε την αίτησή σας, από λίστα επιλογής τιμών.

Η αίτηση διαθέτει επίσης πεδίο ελεύθερου κειμένου, για ό,τι άλλο επιθυμείτε να συμπληρώσετε στην αίτησή σας.

Για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί Αποστολή αίτησης. Εφόσον όλα τα απαιτούμενα πεδία έχουν συμπληρωθεί ορθά, η αίτησή σας υποβάλλεται οριστικά και διατίθεται προς εκτύπωση.