Γεροβασίλη : Δεν μπορεί να φταίει η πολιτική ηγεσία γιατί το ΑΤ Ομονοίας δεν αμύνθηκε

«Η δουλειά της αστυνομίας είναι να αυτοπροστατευθεί. Το κάθε ΑΤ είναι υποχρεωμένο να αυτοσχεδιάζει και να υλοποιεί κάποιο σχέδιο άμυνας»

Θέμα αντίδρασης της αστυνομίας έθεσε για την επίθεση των κουκουλοφόρων στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, η οποία, αφού ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για προβοκάτσια, τόνισε ότι η δουλειά της αστυνομίας είναι να αυτοπροστατευθεί».

«Η δουλειά της αστυνομίας είναι να αυτοπροστατευθεί. Το κάθε ΑΤ είναι υποχρεωμένο να αυτοσχεδιάζει και να υλοποιεί κάποιο σχέδιο άμυνας. Υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, αλλά κάθε τμήμα έχει ιδιαιτερότητες… Δεν μπορεί να φταίει η πολιτική ηγεσία γιατί το τμήμα δεν αμύνθηκε, εκτός και αν έχει ζητηθεί ενίσχυση και δεν δόθηκε, οπότε επιμερίζονται οι ευθύνες», είπε η υπουργός σε συνέντευξή της αργά το βράδυ της Παρασκευής στην ΕΡΤ.

Η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε μύθο και γελοιότητες «όσα διαδίδουν συνδικαλιστές και αναπαράγει η αντιπολίτευση», ότι δηλαδή η ηγεσία δεν αφήνει τους αστυνομικούς να κάνουν τη δουλειά τους, λέγοντας ότι «όταν ο αστυνομικός επιχειρεί δεν ζητάει εντολή».

«Ελλάδα: Από τις πιο ασφαλείς χώρες»

«Η Ελλάδα ήταν και είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες» υπογράμμισε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, τονίζοντας ότι «η ασφάλεια είναι βαθύ θέμα δημοκρατίας και πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα».

«Εμείς παλεύουμε και δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας να φτάσουμε στον στόχο που είναι να αισθάνεται ασφαλής ο έλληνας πολίτης», συμπλήρωσε η υπουργός και αναφέρθηκε στην κατάργηση 7.800 οργανικών θέσεων από τον κ. Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας:

«Είναι στόχος μου να καλυφθούν τα ζητήματα υποστελέχωσης της Αστυνομίας» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Πολιτική Προστασία, την ατζέντα της οποίας η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά, και στην Πυροσβεστική, κάτι που αποδεικνύεται από τη μονιμοποίηση των 2.200 πυροσβεστών την περασμένη άνοιξη.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι από τις θέσεις που κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης έχει καλυφθεί το 90% και τόνισε: «Η Αστυνομία χρειάζεται κόσμο».

«Παρακολουθώ στενά την υπόθεση Κωστόπουλου»

Για το θέμα της διαφθοράς είπε ότι έχει σημασία τι όριο βάζεις σε τέτοια ζητήματα και υπογράμμισε ότι δεν θα κρύψει τίποτα κάτω από το χαλί, παραδεχόμενη ότι έχουν γίνει στο παρελθόν προσπάθειες συγκάλυψης της δράσης αστυνομικών.

«Θέλουμε αλλαγή ύφους και ήθους στο Σώμα, που κατά κανόνα κάνει σωστά τη δουλειά του, αλλά υπάρχουν και τα άλλα φαινόμενα. Αυτοί που ασχολούνται, όμως, ξέρουν καλά πόσοι συλλαμβάνονται συχνά και πόσες υποθέσεις εξιχνιάζονται» ανέφερε.

Για τα όρια της αστυνομικής βίας η υπουργός είπε ότι αυτά καθορίζονται από τους νόμους και κανόνες, και έκανε ειδική αναφορά στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, που, όπως είπε, την παρακολουθεί προσωπικά πολύ στενά και «δεν θα αφήσει τίποτα να πέσει κάτω», αν η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη δείξει ευθύνες για αστυνομικούς.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, τόνισε ότι ανέδειξε δύο διαφορετικού τύπου σοβαρά ζητήματα: Την αυτοδικία, που «δεν είναι ανεκτή για τη Δημοκρατία, για τη ζωή και την κοινωνία την ίδια» και τον τρόπο αντίδρασης της αστυνομίας σε τέτοια ζητήματα.

«Εχει αυξηθεί η μικροεγκληματικότητα»

Για την εγκληματικότητα ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική μείωση στα βαριά αδικήματα αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με την μικροεγκληματικότητα, γι’ αυτό εκεί αποσκοπεί η εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού για ορατή αστυνόμευση.

Για τα οικονομικά ζητήματα των αστυνομικών τόνισε ότι έχουν δίκιο για όσα ζητούν και σε θέματα υποδομών.

«Η κυβέρνηση φρόντισε να δώσει τα χρήματα που προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ, ως δίκαια και ως στήριξη του κοινωνικού κράτους, μέρος του οποίου είναι και οι αστυνομικοί», είπε η κ. Γεροβασίλη και συμπλήρωσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είπε ότι δεν χρειάζονται προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά να δουλεύει πιο συγκροτημένα και με άλλο σχέδιο. Από τα ίδια χείλη που εκστομίζονται αυτά στη συνέχεια έρχονται ερωτήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η ΕΛ.ΑΣ. χρειάζεται κόσμο και εκτιμώ ότι στο μέτρο του εφικτού αυτά θα αντιμετωπιστούν στο επόμενο διάστημα. Δεν είμαι σε θέση να πω αν θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά, αλλά θεωρώ είναι δίκαιο αίτημα».

«Να μην υπάρχει το αυτόφωρο για ζητήματα του Τύπου»

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη πήρε τέλος θέση για το αυτόφωρο σε βάρος δημοσιογράφων, τονίζοντας:

«Προσωπική μου άποψη είναι να μην υπάρχει το αυτόφωρο για ζητήματα του Τύπου. Να διαχωριστούν τα θέματα. Αν παρανομήσει κάποιος υπάρχει τρόπος από το ελληνικό δίκαιο να αντιμετωπιστεί».

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ανέφερε πως η κυβέρνηση προχώρησε για να επιλύσει ένα χρόνιο ζήτημα, κάτι που οι προηγούμενοι δεν έκαναν και εξήρε το έργο του Νίκου Κοτζιά.

Συγχαρητήρια στον Κοτζιά

Σχολιάζοντας την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, συνεχάρη τον Νίκο Κοτζιά για την πολύ καλή δουλειά που έκανε.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε θετική εξέλιξη στα γεγονότα» είπε η κ. Γεροβασίλη, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ανέφερε πως είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Δεν είχαμε την πολυτέλεια να μην είναι ο Ν. Κοτζιάς στο ΥΠΕΞ ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι η αναβάθμιση της θέσης της χώρας στο εξωτερικό οφείλεται στις ενέργειες του Ν. Κοτζιά και του πρωθυπουργού.

«Η πολιτική που ακολουθήθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών στηρίχθηκε με όλες τις δυνάμεις. Αυτή ήταν η επίσημη γραμμή και κυβερνητική θέση και αυτή θα συνεχίσει να ακολουθείται» είπε η υπουργός και εξήγησε ότι «εξ αρχής ο κ. Καμμένος είχε διατυπώσει τη διαφορετική του προσωπική θέση».

Η υπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι σταθερή και συμπαγής και θα πάει μέχρι τέλους» και υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk