Δέκα επιθέσεις αντιεξουσιαστών έχουν σημειωθεί την περίοδο 2015 -2018 εναντίον αστυνομικών τμημάτων της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει «Το Βήμα». Με πλέον καταστροφικές εκείνη που είχε σημειωθεί πριν από ένα χρόνο (στις 26 Οκτωβρίου 2017), στο αστυνομικό τμήμα Πεύκης αλλά και την τελευταία στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Επιθέσεις έχουν σημειωθεί την ίδια περίοδο ασύδοτης δράσης των αναρχικών σε Ζωγράφου, Εξάρχεια, Πατήσια, Παγκράτι, Περιστέρι αλλά και πάλι στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας. Την περίοδο 2011-2014 είχαν σημειωθεί 12 επιδρομές σε αστυνομικά τμήματα   ενώ η χειρότερη περίοδος για την ΕΛ.ΑΣ ήταν εκείνη του 2007-2009, οπότε είχαν καταγραφεί 23 παρόμοιες επιδρομές, πολλές από τις οποίες είχαν συνδεθεί με την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Δηλαδή την τελευταία 11ετία έχουν σημειωθεί συνολικά 45   εμπρηστικές επιδρομές σε αστυνομικά τμήματα από αναρχικούς. Σημειώνεται ακόμη ότι μόνο το 2010 δεν είχε καταγραφεί τέτοια καταστροφική επίθεση από αντιεξουσιαστές.

Η ΕΛ.ΑΣ περιμένει την ανάληψη ευθύνης για την επιδρομή  στην Ομόνοια  προκειμένου να προσδιορίσει από ποια ομάδα αναρχικών προέρχεται. Ωστόσο από τις πρώτες μαρτυρίες και ανάλυση οπτικού υλικού έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι από τους δράστες ήταν ηλικίας 17-22 ετών και πολλοί από αυτούς προέρχονται από νέες στρατολογήσεις στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν χαρτογραφήσει δύο ομάδες αναρχικών που δρουν στα Εξάρχεια, με συνολικό δυναμικό περίπου 65-70 ατόμων, που συμμετέχουν, ανά ομάδες, σε διάφορες καταδρομικές επιθέσεις. Η ΕΛ.ΑΣ  έχει αναζητήσει τα στοιχεία από κάμερες αλλά και μαρτυρίες από διάφορες περιοχές των Εξαρχείων, στην οδό Πατησίων και στο Πολυτεχνείο, για να προσδιορίσει τις κινήσεις των δραστών κυρίως πριν την έφοδο με τρις μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας. Χωρίς όμως να εντοπίσει οποιοδήποτε ίχνος τους. Η ΕΛ,ΑΣ προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο των «αόρατων δραστών» με το γεγονός ότι οι νεαροί  αντιεξουσιαστές συνέκλιναν στο σημείο της επίθεσης από διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας και ακολούθως πολυδιασπάσθηκαν. Με αποτέλεσμα να ήταν δυσχερής ο εντοπισμός τους, η αποτροπή της επίθεση αλλά και οι επ’ αυτοφώρω συλλήψεις.

Εντυπωσιακή είναι ακόμη η αποκάλυψη ότι λίγα δευτερόλεπτα πριν την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας υπήρξε «συνάντηση» ομάδας των αναρχικών με τις μολότοφ με δύο αστυνομικούς που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, στον πεζόδρομο της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη, σε απόσταση λίγων μέτρων από το τμήμα.  Οι αντιεξουσιαστές φέρεται να αναγνώρισαν τους αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά ρούχα και να προσπάθησαν να τους κτυπήσουν με πέτρες και ξύλα. Ομως αυτή η συμπλοκή δεν φέρεται να κινητοποίησε τους αστυνομικούς της Ομόνοιας αλλά ούτε και να οδήγησε σε γρηγορότερη ενημέρωση του επιχειρησιακού κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διωκτικές αρχές έχουν ζητήσει «σάρωση» κινητών τηλεφώνων στο σημείο που σημειώθηκε η επίθεση ενώ επιχειρούν να αντλήσουν εκμεταλλεύσιμα στοιχεία από αυτοψίες στο σημείο της επιδρομής.