Φθινοπωρινό κάλεσμα για φιλόδοξους startupers

Η καινοτομία συναντάει την επιχειρηματικότητα μέσα από το πρόγραμμα Primer που θα «τρέξει» στην Ελλάδα τους μήνες Οκτώβριο – Δεκέμβριο

διο
Εως πριν από μια δεκαετία, η λέξη startup ήταν γνωστή στην Ελλάδα μόνο στους λίγους μυημένους στα όσα κοσμογονικά συμβαίνουν στη Silicon Valley. Μέσα στην τελευταία πενταετία όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις κάνουν την εμφάνισή τους, δίνοντας αξιόλογα δείγματα γραφής, ενώ το ερώτημα για το πόσες από αυτές καταφέρνουν να μετατραπούν από καινοτόμες ιδέες σε βιώσιμες επιχειρήσεις παραμένει. Σύμφωνα με στατιστικές, μόλις το 12% όσων επιχειρούν για πρώτη φορά στη ζωή τους πετυχαίνει, ενώ το δις εξαμαρτείν οδηγεί στην επιτυχία το 20% των επίδοξων επιχειρηματιών.
Οπως αναφέρει ο Christo Balinow, διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της InnoEnergy για την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική, «παρ’ όλο που υπάρχουν πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις με εξαιρετικά προϊόντα που κάνουν αίτηση στα προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης της InnoEnergy, έχουμε παρατηρήσει ότι συχνά δεν διαθέτουν σημαντικές επιχειρηματικές δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιτυχία τους στην αγορά». Στην προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το κενό γνώσης, η InnoEnergy, ο ευρωπαϊκός επιταχυντής καινοτομίας της βιώσιμης ενέργειας, δημιούργησε το Primer.
Δωρεάν πρόγραμμα
Πρόκειται για ένα «εισαγωγικό» στάδιο, ένα pre-accelerator δωρεάν πρόγραμμα για startups που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Ο κύριος στόχος είναι να βοηθήσει επίδοξους επιχειρηματίες από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες και να προετοιμάσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους, προκειμένου να εισαχθούν σε επιταχυντές καινοτόμου επιχειρηματικότητας, αλλά και να προσελκύσουν επενδύσεις.
Το Primer περιλαμβάνει 40 ώρες θεωρητικών και πρακτικών σεμιναρίων από επαγγελματίες συμβούλους, ειδικούς στον κλάδο της ενέργειας και έμπειρους επιχειρηματίες. Τα σεμινάρια πραγματεύονται ποικίλα θέματα, από τη νομική προστασία και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας μέχρι τον σχεδιασμό παρουσιάσεων, agile μεθοδολογίες και πολλά άλλα.
Οι επίδοξοι επιχειρηματίες μαθαίνουν πώς να επιλέγουν επιχειρηματικά μοντέλα και να τα προσαρμόζουν στις ανάγκες τους, πώς να αντλούν κεφάλαια και να δημιουργούν στρατηγικές marketing και πωλήσεων. Επίσης, παρακολουθούν εκπαιδευτικά μαθήματα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως ηγεσία και διοίκηση ομάδας. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ανάγκες των νεοφυών επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν.
Σε κάθε χώρα, το πρόγραμμα Primer ολοκληρώνεται με μια τοπική Ημέρα Επίδειξης (demo day), όπου όλες οι ομάδες κάνουν μια 4λεπτη παρουσίαση, η οποία ακολουθείται από 3 λεπτά ερωταπαντήσεων από την κριτική επιτροπή και το κοινό. Μέχρι το τέλος του προγράμματος τα startup αναπτύσσουν ένα σύνολο παραδοτέων που απαιτούνται από δυνητικούς επενδυτές, το οποίο περιλαμβάνει μια επιστολή ενδιαφέροντος από πιθανό πελάτη, τη στρατηγική εισόδου στην αγορά, καθώς και roadmap και ανάλυση ανταγωνισμού.
Ο επερχόμενος δεύτερος κύκλος του Primer θα διεξαχθεί και στα δώδεκα Hubs της InnoEnergy, ανάμεσα στα οποία και το ελληνικό. Η πρώτη πιλοτική έκδοση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη σε τέσσερις χώρες: την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Σήμερα, πάνω από 50 επιχειρηματίες έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα Primer.
Αιτήσεις συμμετοχής
Στη χώρα μας, το Primer θα διεξαχθεί τους μήνες Οκτώβριο – Δεκέμβριο από το HUB της InnoEnergy στην Ελλάδα (ΚίΝΝΟ Consultants ltd). Καταληκτική ημερομηνία για αιτήσεις είναι η 22α Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο www.kinno.eu. Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στις προσεχείς και επόμενες εκδόσεις ως συμμετέχων, μέντορας ή εταίρος του προγράμματος στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνείτε απευθείας με το HUB της InnoEnergy Ελλάδας: hubgreece@innoenergy.com.
Η InnoEnergy στηρίζει και επενδύει στην καινοτομία σε κάθε στάδιο, από τις σχολικές τάξεις έως τον καταναλωτή. Ιδρύθηκε το 2010 και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ). Μέσω του δικτύου της φέρνει σε επαφή εφευρέτες και βιομηχανία, απόφοιτους και εργοδότες, ερευνητές και επιχειρηματίες, επιχειρήσεις και αγορές. Εργάζεται σε τρεις βασικούς τομείς της καινοτομίας:
Στην εκπαίδευση, για τη δημιουργία καταρτισμένου και φιλόδοξου εργατικού δυναμικού που κατανοεί τις απαιτήσεις τις βιωσιμότητας και τις ανάγκες της αγοράς.
Σε καινοτόμα προγράμματα που συνδέουν ιδέες, εφευρέτες και τη βιομηχανία για τη δημιουργία εμπορικά ελκυστικών τεχνολογιών που προσφέρουν πραγματικά αποτελέσματα στους πελάτες.
Σε Υπηρεσίες Δημιουργίας Επιχειρήσεων για την υποστήριξη επιχειρηματιών και νεοσύστατων εταιρειών που επεκτείνουν το ευρωπαϊκό οικοσύστημα ενέργειας με καινοτόμες προσφορές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk