Είκοσι δύο πόλεις κέρδισαν την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνολικού ύψους 92 εκατομμυρίων ευρώ για τις αστικές καινοτόμες ενεργείες που πρότειναν. Από τη λίστα των νικητών απουσιάζει η Ελλάδα.

Τα χρήματα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και θα χρηματοδοτήσουν καινοτόμες λύσεις στις αστικές προκλήσεις όπως η ποιότητα του αέρα, η κλιματική αλλαγή, η στέγαση και οι θέσεις εργασίας και οι δεξιότητες για την τοπική οικονομία. Για παράδειγμα οι καινοτόμες λύσεις στο Riba-roja de Túria στην Ισπανία αφορούν στη μείωση του κινδύνου της περιαστικής πυρκαγιάς. Στη Breda το βραβείο χάρισε μιας νέας γενιάς σύστημα ενεργειακού εφοδιασμού που βασίζεται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Στο Παρίσι οι σχολικές παιδικές χαρές θα είναι ανθεκτικές στους καύσωνες, ενώ ενεργειακά αυτόνομες θα είναι οι κοινωνικές κατοικίες στη Βουδαπέστη.

Πιο αναλυτικά στον τομέα «Προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος» βραβεύτηκαν το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Μάντσεστερ, η Riba-roja de Túria στην Ισπανία και η Σεβίλλη και το Παρίσι. Για την ποιότητα του αέρα βραβεύτηκαν οι πόλεις Aix-Marseille Provence Metropole στην Γαλλία, Breda στην Ολλανδία, το Ελσίνκι, η Ostrava στην Τσεχία και το Portici στην Ιταλία. Για την στέγαση οι Βρυξέλλες, η Βουδαπέστη, η Γάνδη, το Mataró στην Ισπανία και η Λυόν. Τέλος στην κατηγορία των έσερνε εργασίας και των δεξιοτήτων στην τοπική οικονομία το βραβείο κέρδισαν οι πόλεις Aveiro στην Πορτογαλία, Κλουζ-Ναπόκα στη Ρουμανία, Cuenca στην Ισπανία, Αϊντχόβεν, Vantaa στην Φινλανδία και Ventspils στη Λετονία.

Μετά την ανακοίνωση των φετινών νικητών, η Επιτροπή δρομολόγησε και το άνοιγμα για την 4η πρόσκληση στο πλαίσιο των αστικών καινοτόμων ενεργειών, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, ενώ οι πόλεις που θα κερδίσουν θα ανακοινωθούν το ερχόμενο καλοκαίρι. Σε αυτη την φάση το συνολικό ποσό αυξάνει και πλέον 100 εκατομμύρια ευρώ είναι διαθέσιμα στις πόλεις για τη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων για την προστασία και τη μείωση της ευπάθειας των δημόσιων χώρων.Η πρόσκληση θα χρηματοδοτήσει επίσης ψηφιακά, περιβαλλοντικά και προγράμματα ένταξης.

Η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου δήλωσε ότι «με αυτές τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, μετατρέπουμε τις πόλεις της Ε.Ε. σε πραγματικά εργαστήρια για να δοκιμάσουμε λύσεις που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε όλες τις πόλεις του κόσμου και επειδή η αστική ασφάλεια και η ασφάλεια των δημόσιων οι χώροι έχουν καταστεί κρίσιμο ζήτημα για τους πολίτες, αφού έχουμε υποστεί τραγικές τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, τώρα υποστηρίζουμε τις πόλεις στις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τους κατοίκους τους».

Οι καινοτόμες αστικές δράσεις παρέχουν στις πόλεις της ΕΕ πόρους για τη χρηματοδότηση καινοτόμων projects, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 372 εκατ. € από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020. Στόχος είναι να προσδιοριστούν, να δοκιμαστούν και να διαδοθούν συγκεκριμένες λύσεις στις κοινές αστικές προκλήσεις.

Στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, οι Καινοτόμες Αστικές Ενέργειες θα ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία, ένα νέο μέσο που θα συνδυάζει όλα τα αστικά εργαλεία σε ένα ενιαίο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ πόλεων, καινοτομίας και δημιουργίας ικανοτήτων σε όλες τις θεματικές προτεραιότητες της αστικής ατζέντας για την ΕΕ (ενσωμάτωση των μεταναστών, στέγαση, ποιότητα του αέρα, αστική φτώχεια ή ενεργειακή μετάβαση, μεταξύ άλλων).

Το νέο ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων θα επιτρέψει ευκολότερους συνδυασμούς μεταξύ των κονδυλίων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας προκειμένου για παράδειγμα να αναπτυχθούν ολοκληρωμένα σχέδια αστικής ανάπτυξης που θα περιλαμβάνουν μέτρα ασφάλειας του δημόσιου χώρου.