Εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία σχετικά με ρεπορτάζ που δημοσίευσε το vima.gr με τίτλο: «Υπερταμείο: Οι σύμβουλοί του γνώριζαν ότι υπήρχαν μνημεία στη λίστα του» απέστειλε η εταιρεία PLANET Α.Ε., ανώνυμη εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Στο εξώδικο η εν λόγω εταιρεία τονίζει ότι στο δημοσίευμα υπάρχουν ανακρίβειες και αβάσιμες πληροφορίες για τις δραστηριότητές της καθώς και αυθαίρετοι «συσχετισμοί» που βλάπτουν τη φήμη και το κύρος της.

Συγκεκριμένα στη δήλωση της PLANET υπογραμμίζονται τα εξής:

«Με το δημοσίευμά σας ισχυρίζεστε αναληθώς ότι η εταιρεία μας που υπήρξε σύμβουλος του Υπερταμείου (μαζί με τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικής Συμβουλευτικές υπηρεσίες ακινήτων») γνώριζε ότι υπήρχαν «μνημεία και μουσεία» στον κατάλογο ακινήτων, που κατήρτισε το Υπερταμείο προς αξιοποίηση, επειδή δήθεν είχαμε πρόσβαση στο «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» έχοντας εργαστεί ως σύμβουλοι του Υπουργείου Πολιτισμού για τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ, στα οποία περιλαμβανόταν και το –ακόμη σε εξέλιξη- παραπάνω έργο. Ολα τα προαναφερόμενα είναι αβάσιμα και (ελπίζουμε ότι) αποτελούν αποτέλεσμα ακούσιας παραπληροφόρησης του άγνωστου συντάκτη του επίμαχου δημοσιεύματος. Το βέβαιο είναι ότι οδηγούν απολύτως αδικαιολόγητα σε εσφαλμένη παραπληροφόρηση του αναγνωστικού κοινού και σε παράνομη βλάβη της εταιρείας μας με τη δημιουργία δυσμενών εντυπώσεων για το έργο και τις δραστηριότητές της».

Στη συνέχεια η εταιρεία τονίζει ότι δεν γνώριζε, ούτε ήταν δυνατόν να γνωρίζει από το έργο που υλοποίησε ως σύμβουλος του Υπερταμείου, ότι στον κατάλογο των ακινήτων προς αξιοποίηση υπήρχαν και μνημεία.

«Το έργο μας εξαντλείτο στην επεξεργασία και εκκαθάριση καταλόγων ακινήτων, που μας παρείχε το Υπερταμείο βάσει των πληροφοριών και ΜΟΝΟ που περιλάμβαναν οι παραπάνω κατάλογοι».

Η PLANET αναφέρει ότι δεν είχε τη δυνατότητα ούτε την αρμοδιότητα να πραγματοποιήσει οποιονδήποτε έλεγχο σε στοιχεία και πληροφορίες που δεν της είχε δώσει το Υπερταμείο.

Ακόμη υποστηρίζει ότι «τα επίμαχα στοιχεία που αναφέρονται σε μνημεία και λοιπούς χώρους αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους που μας παρείχε το Υπερταμείο, ούτε και οποιαδήποτε ένδειξη για το χαρακτήρα των επίμαχων ακινήτων».

Μη έχοντας στοιχεία για τα συγκεκριμένα ακίνητα η εταιρεία αναφέρει στο εξώδικο ότι «στα παραδοτέα του έργου μας ρητά επισημάναμε ότι ενόψει αυτών των ελλείψεων απαιτείτο εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ακινήτου προεχόντως αυτών του υπουργείου Πολιτισμού πριν από την ένταξή τους στους καταλόγους των ακινήτων προς αξιοποίηση».

Επιπρόσθετα η εταιρεία τονίζει ότι δεν είχε οποιαδήποτε πρόσβαση στο «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του in.gr, «αφού ο ρόλος μας ως συμβούλου του ΥΠΠΟ εξαντλείτο στις διαδικασίες παρακολούθησης των όρων της σύμβασης από τον ανάδοχο που υλοποίησε τμήμα του έργου του «Αρχαιολογικού Κτηματολογίου» καθώς και της τήρησης των κανόνων ΕΣΠΑ από το ΥΠΠΟ που υλοποιεί τμήμα του υπολοίπου με αυτεπιστασία».

Τέλος η PLANET υποστηρίζει ότι στο παραπάνω Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο έχουν καταχωριστεί ελάχιστα μόνο μνημεία που βρίσκονται σε δύο μόνο περιφέρειες της χώρας και συνεπώς δεν υπάρχει εξ αντικειμένου η δυνατότητα άντλησης των επίμαχων στοιχείων από αυτό.