Νέοι και ψυχική υγεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας την Τετάρτη ο ΠΟΥ εστιάζει στους νέους

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αύριο, 10 Οκτωβρίου και η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων χαιρετίζει την απόφαση του Π.Ο.Υ., ο οποίος εφέτος έχει εστιάσει στο θέμα «Νέοι άνθρωποι και ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει». Στόχος η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τους παράγοντες κινδύνου και τα μέτρα πρόληψης σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Η θεματική της ενημερωτικής αυτής εκστρατείας κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις των διαρκώς μεταβαλλόμενων κοινωνικο-οικονομικών (φτώχεια, ανεργία, αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, κατάρρευση των αξιών, ενδο-οικογενειακή και κοινωνική βία, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους) και γεωπολιτικών συνθηκών, στην ψυχική υγεία των νέων. Σύμφωνα με την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία «οι επιπτώσεις αυτών των αλλαγών είναι ήδη ορατές στη χώρα μας, όπου έχει σημειωθεί αύξηση στην εμφάνιση συναισθηματικών και συμπεριφορικών διαταραχών, αλλά και νέων ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων στα παιδιά και στους εφήβους. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στον στοιχηματισμό/τζόγο στους 16χρονους. Το ποσοστό Ελλήνων μαθητών που κάνουν χρήση εισπνεόμενων ουσιών είναι υψηλότερο από το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών (12.5% έναντι 7.2%). Οι έφηβοι αναφέρουν το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης από το σχολείο, και ειδικά για τους 15χρονους μαθητές η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Π.Ο.Υ. «οι μισές από τις ψυχικές διαταραχές έχουν έναρξη στην εφηβεία, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανιχνεύονται έγκαιρα και συνεπώς δεν τυγχάνουν θεραπευτικής και ψυχοκοινωνικής παρέμβασης. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας ευθύνονται για το 16% της παγκόσμιας επιβάρυνσης της νοσηρότητας και των τραυματισμών σε άτομα ηλικίας 10 – 19 ετών, η κατάθλιψη είναι η ένατη αιτία και το άγχος είναι η όγδοη αιτία νοσηρότητας στον εφηβικό πληθυσμό, και η αυτοκτονία η δεύτερη αιτία θανάτου των ατόμων από 15 έως 29 ετών. Οι συναισθηματικές διαταραχές επηρεάζουν σε σοβαρό βαθμό τη καθημερινή λειτουργικότητα του εφήβου, την ψυχοκοινωνική προσαρμογή του στο σχολείο καθώς και τη συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα. Η κοινωνική απόσυρση και η αποξένωση από την οικογένεια και τη σχολική κοινότητα, στην οποία συντελούν οι κοινωνικές αλλαγές (κατάρρευση αξιών, απουσία πλαισίου αναφοράς για δυνατότητα ταυτίσεων και οράματος για τη ζωή, έλλειψη επικοινωνίας, πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ) επιτείνουν την απομόνωση και το αίσθημα μοναξιάς και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για αυτοκτονία και εκδήλωση αυτο- και ετερο-καταστροφικών συμπεριφορών. Οι συνέπειες της μη έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εφήβους επεκτείνονται στην ενήλικη ζωή, με δυσμενείς συνέπειες τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική τους υγεία καθώς και στη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν τα σχέδια και τα όνειρά τους ως ενήλικες».

Εκδήλωση με θέμα την ψυχική υγεία των νέων»

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η Α΄ Ψυχιατρική Κλινική και η Β΄ Ψυχιατρική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας σε συνεργασία με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος-Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής υγείας οργανώνουν επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Η ψυχική υγεία νέων σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», που θα γίνει την Τετάρτη 10/10/2018 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

– Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμος πρόεδρο της ΕΨΕ Γεώργιος Χριστοδούλου με τίτλο: «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας-Ιστορική αναδρομή».

– Η Διδάκτωρ Ευγενία Σουμάκη με τίτλο: «Ψυχοπαθολογία εφηβείας και νέων ενηλίκων σήμερα».

– Η Επιμελήτρια Α΄, Επιστημονική Υπεύθυνη του Τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου και του Ειδικού Προγράμματος Απεξάρτησης Γυναικών 18 άνω, κυρία Στέλλα Χρηστίδη με τίτλο: «Νέοι και Διαδίκτυο».

– Ο Ψυχίατρος, δραματοθεραπευτής κ. Στυλιανός Κρασανάκης με τίτλο: «Η έκφραση των νέων μέσα από την τέχνη σ’ ένα κόσμο που αλλάζει-η περίπτωση Γ. Λάνθιμου».

– Ο Ψυχίατρος κ. Χρήστος Τσόπελας με τίτλο: «Ίδρυση και νέες δράσεις» από το ΚΨΥ Αθηνών του ΨΝΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk