Την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να δηλώνουν με βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να πεισθούν οι θεσμοί για τη μη περικοπή των συντάξεων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει αυστηρό μήνυμα, καθώς παραμένει αμετακίνητο στη θέση του για τήρηση του προνομοθετημένου μέτρου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΔΝΤ διαφωνεί κάθετα με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για οποιαδήποτε παρέμβαση στο συγκεκριμένο μέτρο.

Μάλιστα το ΔΝΤ εμφανίζεται με πολύ σκληρή γραμμή καθώς δεν φαίνεται διατεθειμένο να δεχθεί ούτε σπάσιμο των περικοπών στις συντάξεις σε δόσεις, ούτε μία παράταση της εφαρμογής.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν φέρεται ότι δεν πείστηκε με τα επιχειρήματα της Αθήνας και η εμμονή του ΔΝΤ δεν εξαντλείται μόνο στο τι συμβολικές επιπτώσεις θα έχει η απόφαση της μη τήρησης του συγκεκριμένου μέτρου.

Οι ενστάσεις του ΔΝΤ εστιάζονται σε τρία σημεία: Στις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ύψος του υπερπλεονάσματος το 2019. Το Ταμείο επιμένει ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και συνδέεται με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Τρίτον, για τα αντίμετρα, το ΔΝΤ επιμένει ότι μπορεί να δοθεί με αυτά περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση για να προσφέρουν κοινωνική ανακούφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να περάσει το μήνυμα του σε πολιτικό επίπεδο, σε πρώτη φάση στους εκπροσώπους των κρατών – μελών που συμμετέχουν στο Euroworking Group , το οποίο συνεδριάζει Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Μετά τις συντάξεις «σώζουν» και το αφορολόγητο

Η κυβέρνηση μετά τα επικοινωνιακά παιχνίδια εις βάρος των συνταξιούχων με τις περικοπές που οι ίδιοι οι βουλευτές της ψήφισαν, φέρνει στο προσκήνιο το θέμα του αφορολόγητου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – σαν να έχει λύσει ήδη το θέμα που άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση με τις συντάξεις – μετέφερε το μήνυμα ότι δεν είναι αναγκαία ούτε η μείωση του αφορολόγητου. Φαίνεται πως βάζει στην πολιτική ατζέντα και το συγκεκριμένο ζήτημα, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει στην κοινή γνώμη ότι αν δεν πειστούν οι δανειστές, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει επιθετικά, ακόμη και σε μονομερείς ενέργειες.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ».