Σε αναστάτωση βρίσκονται οι φωτοτύπες, περίπου 20 τον αριθμό, που εργάζονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών καθώς και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά την προκήρυξη διαγωνισμού από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για τη μίσθωση των χώρων, προκειμένου να λειτουργήσουν ιδιώτες τα φωτοτυπικά μηχανήματα.
Στην πλειοψηφία τους, οι εργαζόμενοι απασχολούνται στα δικαστήρια περισσότερα από 20 χρόνια, με άδειες που τους έχουν χορηγηθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχουν επικυρωθεί από τις δικαστικές αρχές.
Ο διαγωνισμός έχει ανακληθεί τρεις φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο άναψε εκ νέου το πράσινο φως για τη διεξαγωγή του, με τους εργαζόμενους να ζητούν – με προσφυγή τους – την ανάκληση του, η οποία και θα συζητηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι επιχειρείται η εκδίωξη τους από τα δικαστήρια, με την εμφάνιση των ίδιων ως παράνομων, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό, καθώς προβλέπεται συγκεκριμένος τύπος μηχανημάτων.
«Εδώ και δύο χρόνια μεγάλες εταιρίες που διαθέτουν κεφάλαια και δυνατότητα παρεμβάσεων μέσω φωτογραφικών διαγωνισμών θέλουν να «πατήσουν» πόδι στο Πρωτοδικείο και στην Εισαγγελία Αθηνών, μέσω του ΤΕΘΑ», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.
«Στην προσπάθεια τους αυτή βρίσκουν αρωγούς δυστυχώς θεσμικά πρόσωπα που δεν έχουν αντιληφθεί προφανώς τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ που πιέζουν να εκδιωχθούμε «νομιμοφανώς» από το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία. Έτσι προκηρύσσονται διαγωνισμοί με φωτογραφικές διατάξεις για την παροχή συγκεκριμένου και μόνο τύπου μηχανήματος (!!!), ενώ παράλληλα προβλέπονται εξωπραγματικά μισθώματα, με βάση αναξιόπιστες οικονομικές μελέτες, αφού βασίζονται σε υποθετικά οικονομικά δεδομένα τα οποία εάν ίσχυαν τώρα θα ήμασταν μεγιστάνες του πλούτου».
Οι επιτηδευματίες προχωρούν σε αποχή από τα καθήκοντά τους, ζητώντας την κατανόηση των δικηγόρων, το έργο των οποίων θα δυσχεράνουν, ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους.
Από την πλευρά του, ο ΔΣΑ νοίκιασε πέντε φωτοτυπικά μηχανήματα, τα οποία θα τοποθετηθούν στα κτίρια 2, 5, 7, 9, 12, και θα λειτουργούν με υπαλλήλους του Συλλόγου, για την εξυπηρέτηση των μελών του.