Νέα μήνυση, η οποία στρέφεται κατά επικεφαλής θεσμικών δομών, όπως της Ρένας Δούρου, αλλά και κατά των υπευθύνων του Λιμενικού σώματος, κατέθεσαν συγγενείς οκτώ θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλιου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Τη μήνυση υπογράφουν 16 συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι στρέφονται αναλυτικά κατά του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, του Δημάρχου Ραφήνας, Ευάγγελου Μπουρνούς, των αρμόδιων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ και κατά των υπευθύνων του Λιμενικού σώματος για την περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα.
Τα αδικήματα που τους αποδίδουν είναι αυτά της έκθεσης κατά συρροή, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια. Στην – άνω των 65 σελίδων – μήνυση τους κάνουν λόγο για πλήρη εγκατάλειψη που οδήγησε στην απανθράκωση των συγγενών τους:
«Δυστυχώς οι άνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο, πλήρως εγκαταλελειμμένοι τόσο από την Περιφέρεια και τους Δήμους, όσο και από την Πυροσβεστική και τη Αστυνομία, αλλά και τους απλούς, κατά τον νόμο αρμόδιους και υπεύθυνους – κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την πολιτική προστασία.
»Δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, δεν καθαρίστηκαν οι δρόμοι, οι πλατείες και τα οικόπεδα από τα ξερά χόρτα και κλαριά, δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018) όπως προβλέπεται από το νόμο 3013/2002 και τον Ξενοκράτη, σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων και γεγονότων , όπως και για πυρκαγιά.
»Δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Αττικής, ότι την επόμενη μέρα υπήρχε μέγας κίνδυνος πυρκαγιάς. Δεν συνεκλήθησαν όπως προβλέπει ο νόμος την προηγούμενη μέρα της πυρκαγιάς τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δήμους) για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιάς για τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος είναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών».
Το τραγικότερο όλων είναι – σύμφωνα με τους μηνυτές- ότι ενώ υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα και δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα. Το αποτέλεσμα ήταν – όταν στις 16:30 εκδηλώθηκε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης-, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξη της.
Οι συγγενείς των θυμάτων περιγράφουν τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκαν οι άνθρωποί τους, όπως αυτή μιας ηλικιωμένης γυναίκας η οποία έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί από τη φωτιά. «Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καράβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών βρήκαν τραγικό θάνατο, πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι όπως και η μητέρα μας».
Χαρακτηρίζουν ανεύθυνο και επιπόλαιο τον ισχυρισμό της πολιτικής προστασίαςότι ήταν καταστροφή μικρής έκτασης όταν μέχρι σήμερα υπάρχουν 98 νεκροί και τόσο μεγάλες σε έκταση δασικές καταστροφές και καταστροφές περιουσιών.
«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής υποτίμησαν κι υποβάθμισαν την όλη υπόθεση και για αυτό δεν υπήρξε από την αρχή η απαιτούμενη κινητοποίηση και ο συντονισμός» αναφέρεται.
Ο πληρεξούσιας δικηγόρος των 16 συγγενών Αντώνης Φούσας δήλωσε σχετικά: «Είναι ανάγκη το καταγραφικό της Πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανούν τι τηλεφωνήματα έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της Πυροσβεστικής για να φανεί το αν υπήρχαν στην περιοχή οχήματα».