Τι προέβλεπε η τροπολογία
Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει αυξήσεις έως και 2.852 ευρώ ή 60%στις αποδοχές των ανώτατων στελεχών ΔΕΚΟ, που εποπτεύονται από το Υπερταμείο και απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζόμενους ή έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα.
Με την εν λόγω τροπολογία εξαιρούνται από το ανώτατο πλαφόν των 4.631 ευρώ οι μισθοί και οι αποζημιώσεις των: προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων και εντεταλμένων συμβούλων των συγκεκριμένων Δημοσίων Επιχειρήσεων και των θυγατρικών αυτών.
Αποδοχές, εν γένει πρόσθετες αμοιβές, απολαβές και αποζημιώσεις των συγκεκριμένων στελεχών, προβλέπεται να καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά σε κάθε περίπτωση όπως διευκρινίζεται δεν μπορούν να ξεπερνούν το 90% των μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου, που ισοδυναμεί στα 7.483, 10 ευρώ (8.314,56 Χ 90%).
Απάντηση του ΥΠΟΙΚ στη Νέα Δημοκρατία
«Κανένα ψέμα, ούτε ως προς το timing ούτε ως προς το μέγεθος, δεν απαγορεύεται για τη ΝΔ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους μικροπολιτικούς της στόχους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την τροπολογία.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:
«Ως προς τη χρονική στιγμή, η ΝΔ εκμεταλλεύεται τον πόνο του ελληνικού λαού σε σχέση με ένα άσχετο θέμα.
Ως προς το μέγεθος, η ΝΔ γνωρίζει, αλλά αποκρύπτει ότι:
α) Πολλές ΔΕΚΟ έχουν περάσει στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
β) Η ΕΕΣΥΠ αξιολογεί και επιλέγει τις διοικήσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όχι η κυβέρνηση.
γ) Το αίτημα για ευελιξία στο μισθό σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 3.000 εργαζομένων ή με τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ) έρχεται από την ΕΕΣΥΠ ακριβώς για να βρεθούν άνθρωποι που θα αναλάβουν τη μεγάλη ευθύνη αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων τις οποίες για χρόνια ΠΑΣΟΚ – ΝΔ εκμεταλλεύονταν με το χειρότερο πελατειακό τρόπο».