Συνηθισμένη είναι φυσικά η Μύκονος σε επισκέψεις υψηλού προφίλ, όμως το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στον φημισμένο κοσμικό προορισμό ένας πραγματικά σημαντικός τύπος που μοιάζει κουλ και ψύχραιμος, μολονότι αποτελεί έναν από τους πιο πολυσυζητημένους ανθρώπους της βιομηχανίας της μόδας τα τελευταία χρόνια. Ο Βέρτζιλ Αμπλο, διότι περί ου ο λόγος, παρουσίασε στο Νησί των Ανέμων, στην αποκλειστική μπουτίκ της οδού Νικολάου Καλογερά, την capsule συλλογή swimwear της δημοφιλούς φίρμας του Off-White, η οποία έχει έδρα το Μιλάνο. Μια συλλογή για την οποία άντλησε έμπνευση από τα χρώματα του αγαπημένου κυκλαδίτικου νησιού των απανταχού jet-setters.
Ο πολυπράγμων 37χρονος έχει αναλάβει από τον περασμένο Μάρτιο την πολυπόθητη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή των ανδρικών συλλογών του οίκου Louis Vuitton και σχεδόν δεν πιστεύει και ο ίδιος πόσο ψηλά έχει φτάσει. Οταν μάλιστα τον συνεχάρη μέσω Instagram ο φίλος και συνάδελφός του Αγγελος Φρέντζος, εκείνος απάντησε «Aaargh! Πολύ σουρεάλ». Το ίδιο σουρεάλ μοιάζει και το γεγονός ότι συνόδευσε την ακριβοθώρητη Κένταλ Τζένερ (της γνωστής «δυναστείας» των Καρντάσιαν) στο εφετινό Met Gala, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης –και να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν από δέκα χρόνια ήταν ένας άσημος DJ που δεν είχε καμία σχέση με τη μόδα. Ο κολλητός φίλος της Ναόμι Κάμπελ, που περιλαμβάνει στις μεγαλύτερες επιρροές του το προσωπικό στυλ της πριγκίπισσας Νταϊάνα, έχει καταγωγή από την Γκάνα και είναι πατέρας δύο παιδιών, τα οποία απέκτησε από τον γάμο του με την αγαπημένη του από το Λύκειο. Υπολογίζεται πως για να προλάβει όλες του τις υποχρεώσεις βρίσκεται στην καμπίνα κάποιου αεροπλάνου 320 ημέρες τον χρόνο και έχει μάθει να εργάζεται με βασικό εργαλείο το κινητό του τηλέφωνο.
Ο Βέρτζιλ Αμπλο γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στο Ρόκφορντ του Ιλινόις. Την παιδική του ηλικία την πέρασε παίζοντας ποδόσφαιρο, κάνοντας σκέιτ και δουλεύοντας ως DJ. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας στα Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν και του Ιλινόις, ωστόσο ήταν η απόφασή του να παρακολουθήσει μια σειρά μαθημάτων με αντικείμενο την Ιστορία της Τέχνης αυτή που τον ερέθισε διανοητικά με πρωτόγνωρο τρόπο. Η ζωή του άλλαξε όταν γνώρισε τον συμπατριώτη του Κάνιε Γουέστ (και σύζυγο της Κιμ Καρντάσιαν). Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για την ιστορία της συνάντησής τους, η πιο διαδεδομένη θέλει τον ράπερ των 21 Grammy να ανακαλύπτει τον Αμπλο πριν από 10 χρόνια, όταν αυτός έπαιζε ως DJ με το ψευδώνυμο Flat White στο Σικάγο. Τον συμπάθησε και του πρότεινε να σχεδιάσει τα merchandise του και το artwork για το άλμπουμ «Watch the Throne», για το οποίο ο Αμπλο απέσπασε μία υποψηφιότητα για βραβείο Grammy για τη δουλειά του.
Chic πολυεργαλείο
Ο πολυσχιδής Αμερικανός κράτησε ρόλο συμβούλου μόδας του Γουέστ μέχρι το 2014, τότε που ίδρυσε την εταιρεία Off-White στην ιταλική πρωτεύουσα της μόδας, και βρέθηκε γρήγορα με τις μετοχές του ανεβασμένες σε δυσθεώρητα ύψη. Οι σειρές streetwear με τις στάμπες, τα ειρωνικά σλόγκαν, τις μεταμοντέρνες αναφορές και τη χρήση εισαγωγικών (μπότες, για παράδειγμα, στις οποίες αναγράφεται η οδηγία «For Walking») αγαπήθηκαν πολύ γρήγορα από τους millennials –ο λογαριασμός του brand στο Instagram μετράει περισσότερους από 4,1 εκατομμύρια followers. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Off-White κέρδισε το βραβείο της καλύτερης Urban Luxe φίρμας στα έγκριτα λονδρέζικα βραβεία μόδας και τα ρούχα της τα φορούν συχνά τα μοντέλα Τζίτζι και Μπέλα Χαντίντ, η τραγουδίστρια Σολάνζ Νόουλς και ο ράπερ Jay-Z (αδελφή και σύζυγος της Μπιγιονσέ αντίστοιχα).
Ο Αμπλο έχει επίσης συνεργαστεί με τη Levi’s και τη Moncler, τα αθλητικά παπούτσια που σχεδίασε για τη Nike πέρυσι έγιναν γρήγορα μια sold-out κίνηση, ετοιμάζει αυτόν τον καιρό μια μεγαλειώδη συνεργασία με την IKEA, ενώ μετά τη θριαμβευτική υποδοχή που επιφύλαξαν σελέμπριτι και ειδικοί της μόδας στην ανδρική συλλογή που παρουσίασε στις 21 Ιουνίου το όνομά του συζητιέται εντόνως για να αναλάβει τα γενικώς τα σχεδιαστικά ηνία του οίκου Louis Vuitton. Το 2019 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο θα τον τιμήσει με μία αναδρομική έκθεση. Φυσικά και μοιάζει εξόχως πρόωρη αυτή η κίνηση, όμως οι ουρές που αναμένεται να σχηματιστούν θα πείσουν κατά πάσα πιθανότητα ακόμη και τους πλέον σκεπτικιστές.
Πριν από μερικούς μήνες ο Βέρτζιλ Αμπλο (που πήρε το μικρό του όνομα από τον ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο) βρέθηκε στη λίστα του περιοδικού «Time» με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο. Το κείμενο για την περίπτωσή του το έγραψε ο διάσημος ιάπωνας καλλιτέχνης (και συνεργάτης του για ένα φεγγάρι) Τακάσι Μουρακάμι: «Η πυρετώδης τρέλα που έχουν τα παιδιά για τις ρίγες και τα βέλη που έχει δημιουργήσει για την Off-White δεν είναι μια περαστική τάση, αλλά κάτι που δείχνει πως οι νεαροί ακόλουθοι του Βέρτζιλ έχουν κοιτάξει, με τα ανέφελα μάτια τους, κατευθείαν μέσα στον πυρήνα της δημιουργικότητάς του. Με την ανάληψη των καθηκόντων του καλλιτεχνικού διευθυντή των ανδρικών κολεξιόν της Louis Vuitton η αξία του θα κατανοηθεί πλήρως σε ολόκληρο τον κόσμο». Ολα αυτά τα συνόψισε επίσης με τη γνωστή της αμεσότητα η Ριάνα, η οποία στην ερώτηση «Τι είναι αυτός ο Βέρτζιλ Αμπλο;» που έθεσε στο εξώφυλλό του ένα περιοδικό, απάντησε χρησιμοποιώντας το αρκτικόλεξο «GOAT», που σημαίνει «Greatest Of All Time», ο «Καλύτερος όλων των εποχών» σε απλά ελληνικά. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ