• Αναζήτηση
 • Φρένο στη ζήτηση συσκευών ψηφιακής τεχνολογίας

  Στάσιμη αναμένεται να παραμείνει εντός του τρέχοντος έτους η παγκόσμια αγορά των συσκευών ψηφιακής τεχνολογίας. Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και κινητών τηλεφώνων υπολογίζεται ότι θα καταγράψουν οριακή αύξηση σε σχέση με το 2017.

  Στάσιμη αναμένεται να παραμείνει εντός του τρέχοντος έτους η παγκόσμια αγορά των συσκευών ψηφιακής τεχνολογίας. Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και κινητών τηλεφώνων υπολογίζεται ότι θα καταγράψουν οριακή αύξηση σε σχέση με το 2017.
  Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner τις οποίες δημοσιοποίησε ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος), το 2018 αναμένεται να διατεθούν στην παγκόσμια αγορά 2,28 δισ. συσκευές, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 0,9% έναντι του 2017, όταν οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 2,26 δισ. συσκευές. Εξάλλου, τόσο το 2019 όσο και το 2020 οι πωλήσεις συσκευών θα κινηθούν ανοδικά στα 2,3 δισ. μονάδες περίπου – και τις δύο χρονιές.
  Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets εκτιμάται ότι θα μειωθούν εφέτος κατά 1,2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στον αντίποδα οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων θα αυξηθούν κατά 1,4%.
  Για το τρέχον έτος η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών τοποθετείται στα 260 εκατ. συσκευές από 262 εκατ. το 2017, ενώ για το επόμενο έτος η πρόβλεψη της Gartner είναι για πωλήσεις 263 εκατ. μονάδων.
  Οι αναλυτές της εταιρείας σημειώνουν πως παρά το γεγονός ότι η αγορά των υπολογιστών είναι – γενικά – ευάλωτη σε θέματα τιμών, η ζήτηση συσκευών με premium προδιαγραφές και υψηλές τιμές για επαγγελματική χρήση βαίνει αυξανόμενη στη διάρκεια του 2018. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη κατηγορία θα γνωρίσει ανάπτυξη της τάξης του 12% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
  Βαρόμετρο η Κίνα

  Ενώ συνήθως η παγκόσμια αγορά συσκευών επηρεάζεται από μακροοικονομικούς παράγοντες και τις τεχνολογικές εξελίξεις, υπάρχει ένας επιπλέον παράγοντας που είναι ικανός να αφήσει τη σκιά του στον κλάδο – και δεν είναι άλλος από την κινεζική αγορά.
  «Η Κίνα αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των παγκόσμιων δαπανών για συσκευές, οπότε τυχόν αλλαγές που συμβαίνουν εκεί μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις παγκοσμίως» σημειώνεται στην έρευνα. Στην Κίνα, οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων μειώθηκαν κατά 8,7% το 2017, στα 428 εκατ. μονάδες, αν και εφέτος εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3,3%. Θα φτάσουν δε να αντιπροσωπεύουν το 23% των συνολικών πωλήσεων κινητών παγκοσμίως το 2018.
  Αντίθετα, η παραδοσιακή αγορά PCs στην Κίνα εκτιμάται ότι θα μειωθεί με ρυθμό της τάξης του 1,7% το τρέχον έτος, φθάνοντας τα 38,5 εκατ. τεμάχια, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 21% των παγκόσμιων πωλήσεων PCs. «Η καθοδική τάση στην αγορά των συσκευών, με την οποία είναι αντιμέτωπη η Κίνα εδώ και καιρό, επηρεάζει αναμφισβήτητα την παγκόσμια αγορά συσκευών» υπογραμμίζει η Gartner, με τους αναλυτές να αναμένουν αναθέρμανση της ζήτησης από το 2019.
  Συνολικά για την παγκόσμια αγορά οι αναλυτές προβλέπουν ότι η επόμενη σημαντική μετατόπιση – κυρίως όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές – θα προέλθει από το τέλος της υποστήριξης των Windows 7 τον Ιανουάριο του 2020. «Αποτελεί προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις να «μεταναστεύσουν» στα Windows 10 το συντομότερο δυνατό και σίγουρα μέχρι τα τέλη του 2019» σχολιάζουν σχετικά.

  HeliosPlus

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk