• Αναζήτηση
 • Συνεχίζει έως τον Οκτώβριο η νυν διοίκηση του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου

  Σολωμόντειο λύση συνιστά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς το ζήτημα της διοίκησης του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας της Τήνου.

  Σολωμόντειο λύση συνιστά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς το ζήτημα της διοίκησης του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας της Τήνου.
  Χάριν του δημόσιου συμφέροντος, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη συνέχιση της διοίκησης από τη σημερινή διοικούσα επιτροπή μέχρι 30 Οκτωβρίου 2018, οπότε και αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα, η οποία αναμένεται να αναδειχθεί από τις εκλογές που θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή, 22 Ιουλίου.
  Τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, έκανε αποδεκτή τη βουλευτική τροπολογία με την οποία το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου επιστρέφει στο προ του 2014 καθεστώς, δηλαδή μετατρέπεται από εκκλησιαστικό Ιδρυμα σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και περιέρχεται στον κρατικό έλεγχο.
  Με διάταξη του ίδιου νόμου, καταργείται η συμμετοχή του επιχώριου Μητροπολίτη Σύρου και προέδρου του Ιδρύματος στη ψηφοφορία μεταξύ των μελών της διοικούσας επιτροπής για την ανάδειξη του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέας του Ιδρύματος.
  Με απόφαση του συντονιστή αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου Νίκου Θεοδωρίδη, προκηρύχθηκαν εκλογές για την 22α Ιουλίου 2018, μόλις επτά μήνες επειτα από τις προηγούμενες, για την ανάδειξη νέας 9μελούς διοικούσας επιτροπής  στο Ίδρυμα και την ανάδειξη πέντε αναπληρωματικών μελών της.
  Οι προσφεύγοντες
  Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ο ex officio πρόεδρος του Ιδρύματος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, ο αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και δυο μέλη της διοικούσας επιτροπής οι οποίοι εξελέγησαν κατά τις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν την 10η Δεκεμβρίου 2017 και είχαν θητεία σε  βάθος χρόνου μιας τριετίας (μέχρι 31.12.2020).
  Υποστηρίζουν ότι η πρόωρη κατάργησή τους, μετά τη συμπλήρωση μόλις ενός εξαμήνου από την έναρξη της θητείας τους, είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της νομοθεσίας. Επισημαίνουν ότι παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία και οι συνταγματικές αρχές της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών, της ορθολογικής οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και της ισότητας.
  Σήμερα, Πέμπτη, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Παπαγεωργίου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαγεωργίου, εξέδωσαν την υπ΄ αριθμ. 200/2018 απόφασή του, με την οποία έκανε δεκτή μερικά την αίτηση αναστολής του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β’ και των υπολοίπων προσφευγόντων.
  Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι δεν μπορούν να χορηγήσουν αναστολή ως προς το σκέλος που αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι προσφεύγοντες δεν επικαλούνται και δεν αποδεικνύουν ότι συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι σοβαρής και ανεπανόρθωτης βλάβης που να δικαιολογούν την κατ΄ εξαίρεση  χορήγηση αναστολής.
  Παράλληλα, εν όψει της ανάγκης διασφαλίσεως της συνεχούς λειτουργίας  του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου -δεδομένου μάλιστα ότι κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται στην Τήνο δύο μεγάλες πανηγύρεις (του Οράματος της Οσίας Πελαγίας, στις 23 Ιουλίου και του Δεκαπενταύγουστου (της Παναγίας) όπου στην Τήνο συρρέουν χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα- το ΣτΕ  επέλεξε μία τρόπον τινα χρυση τομή.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk