• Αναζήτηση
 • Δώδεκα τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

  Tα μέχρι στιγμής δηλωθέντα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στους δήμους Ηλιούπολης, Μεγαρέων, Τανάγρας και Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Τα δώδεκα έφτασαν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, σύμφωνα με την «εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους» του ΚΕΕΛΠΝΟ.

  Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στους δήμους Ηλιούπολης, Μεγαρέων, Τανάγρας και Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, τα 11 από τα 12 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα, ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και το ένα είχε εμπύρετο νόσημα.

  Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται δύο ασθενείς, εννέα έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ ένα άτομο δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

  Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014 και 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

  Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα και κατά την τρέχουσα περίοδο 2018, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές.

  Ως εκ τούτου, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ήδη ενημερώσει από το Μάιο τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.

  Κοινωνία