Σε 58.000 άτομα ανερχόταν στις αρχές Ιουνίου στην Ελλάδα ο αριθμός των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και ανθρώπων που δεν έχουν την υπηκοότητα καμίας χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η επικεφαλής του γραφείου της αντιπροσωπείας στη Θεσσαλονίκη, Σαμπίν Γουέινιν (Sabine Wahning), παγκοσμίως διαπιστώνεται μια αυξητική τάση στον αριθμό των προσφύγων, ωστόσο, ο αριθμός τους στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 1% του αριθμού των προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, η πλειοψηφία των εκτοπισμένων ατόμων δεν βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά σε άλλες ηπείρους και κυρίως στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.
Στην Ελλάδα, στο σύνολο των 58.000 ατόμων, τα 16.000 βρίσκονται στην βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Από αυτά, ποσοστό 67% βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, 15% στην Θεσσαλία, 13% στην Ήπειρο και 5% στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Επίσης, από το σύνολο των 58.000 ατόμων, ποσοστό 43% είναι από τη Συρία, 27% από το Ιράκ, 7% από το Αφγανιστάν, 5% από την Τουρκία, 4% από το Πακιστάν, 2% από το Ιράν, 1,5% από την Παλαιστίνη, 1% από το Κουβέιτ, 1% από το Κογκό και 5% από λοιπές εθνικότητες.

Εξάλλου, ποσοστό 67% των παραπάνω ανθρώπων είναι αιτούντες άσυλο, 16% πρόσφυγες, 4% υποψήφιοι για επανένωση με τις οικογένειές τους, και 13% άτομα που έχουν καταγραφεί από την αστυνομία.
Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τις μετακινήσεις των πληθυσμών αυτών, η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενημερώνει ότι τους πρώτους πέντε μήνες του 2018 περίπου 11.200 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης και 7.200 από την ξηρά, ενώ το 2017 είχαν καταγραφεί 29.700 αφίξεις μέσω θαλάσσης και 5.600 μέσω ξηράς.

Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα, εκτιμάται ότι 3.500 παιδιά βρίσκονται στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία τους είναι αγόρια σε ποσοστό 96% ενώ ένα 4% είναι κορίτσια. Ποσοστό 5,5% των ασυνόδευτων είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων σε δομές φιλοξενίας είναι 1091 ενώ υπάρχουν 2.745 παραπομπές ασυνόδευτων στη λίστα αναμονής για τοποθέτηση σε κάποια δομή φιλοξενίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων ανθρώπων ξεπέρασε τα 68 εκατομμύρια το 2017. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι πόλεμοι, άλλες μορφές βίας και οι διώξεις οδήγησαν τον αριθμό αυτό σε νέα ύψη για πέμπτη συνεχή χρονιά, με βασικότερες αιτίες την κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τον πόλεμο στο Νότιο Σουδάν και τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων Ροίνια από τη Μυανμάρ στο Μπαγκλαντές. Στη συντριπτική τους, άλλωστε, πλειοψηφία, οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο. Γενικά οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, λόγω συρράξεων και διώξεων, αντιστοιχούν στα 25,4 εκατομμύρια από τα 68 συνολικά, ενώ οι εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα έφτασαν τα 40 εκατομμύρια.