Στις 26 Ιουνίου θα συνεχιστεί ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Κακουργιοδικείου, η δίκη για την δολοφονία του 27χρονου εργάτη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν, για την οποία έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος που δικάζονται παράλληλα στην δίκη της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για μη νόμιμη παρουσία της Πολιτικής Αγωγής.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής δεν διαθέτουν έγκυρη εξουσιοδότηση από τους γονείς του θύματος, ισχυρισμό που δεν έκανε δεκτό το δικαστήριο δεχόμενο την παρουσία των πολιτικών εναγόντων στην δίκη.

Ο νεαρός εργάτης έπεσε νεκρός από επτά μαχαιριές ,από μαχαίρια-πεταλούδα, που δέχθηκε από τους δύο κατηγορούμενους, ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα ενώ πήγαινε στην δουλειά με το ποδήλατο του.

Αρχικά η υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας είχε αντιμετωπιστεί ως διαπληκτισμός θύματος και δραστών, με αφορμή την προτεραιότητα του ποδηλάτου ή του δικύκλου που επέβαιναν οι δύο.

Ωστόσο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε με την καταδικαστική απόφαση του πως το έγκλημα είχε ρατσιστικό κίνητρο, επιβαρυντική περίσταση που δεν είχε αναγνωριστεί στο κατηγορητήριο, γεγονός που επηρέασε την επιμέτρηση των ποινών των δύο καταδικασθέντων.

Μάλιστα η απόφαση του δικαστηρίου (αριθμός 398/2014) ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που εφάρμοσε την σχετική διάταξη για το ρατσιστικό έγκλημα.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι τα στοιχεία της υπόθεσης «δεν καταλείπουν καμία αμφιβολία στο Δικαστήριο για τη διάπραξη του εγκλήματος υπαγορευόμενου από αισθήματα ρατσιστικού μίσους».

Αντίστοιχη πρόταση περί εγκλήματος με ρατσιστικό κίνητρο είχε υποβάλει και η Εισαγγελέας Έδρας η οποία είχε ζητήσει από δικαστές και ενόρκους να καταδικάσουν τους δύο κατηγορούμενους όπως η κοινωνία και οι νέοι στην Ελλάδα θα καταδικάζουν «κάθε έγκλημα που έχει σαν κίνητρο τη διαφορετικότητα».

Έξω από το χώρο του δικαστηρίου σήμερα πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση.