Πάνω από €2 δισ. τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ το 2018

Θα υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ εντός του τρέχοντος έτους. Μόνο για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το εκτιμώμενο τίμημα υπολογίζεται στα 1,1 δις ευρώ.

Θα υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ εντός του τρέχοντος έτους. Μόνο για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το εκτιμώμενο τίμημα υπολογίζεται στα 1,1 δις ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι περιέχονται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (ADP) που εγκρίθηκε προ ημερών από το ΚΥΣΟΙΠ .

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ η υλοποίηση του προγράμματος «τρέχει» με τουλάχιστον επτά διαγωνισμούς σε πλήρη εξέλιξη, θέτοντας ισχυρές βάσεις για να επιτευχθεί για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, ο στόχος των εσόδων.

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να εκκινήσουν και άλλα έργα αξιοποίησης, όπως προβλέπεται ADP .

Πιο αναλυτικά από τις αρχές του χρόνου έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση σειράς διαγωνιστικών διαδικασιών, ενώ άλλοι είναι πλέον στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης. Ενδεικτικά, έχει εισπραχθεί το τίμημα για το 5% του ΟΤΕ (284 εκατ. ευρώ), για το 67% του ΟΛΘ (231,9 εκατ. ευρώ) και από διάφορα ακίνητα (ενδεικτικά πάνω από 8,8 εκατ. ευρώ μόνο από το eAuctionVIII), όπως έχουν εισπραχθεί και 166 εκατ. ευρώ από την ανανέωση των αδειών χρήσης ραδιοφάσματος. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει διαγωνισμοί με την λήψη δεσμευτικών προσφορών για άλλα έργα όπως η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (251,28 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από τα συνολικά 535 εκατ. ευρώ) και η πώληση της ΕΕΣΣΤΥ (με προσφορά 22 εκατ. ευρώ σε έναν διαγωνισμό που χρονίζει από το 2013). Στη Β Φάση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έχουν μπει οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, της μαρίνας Χίου και της Εγνατίας Οδού (έχουν προεπιλεγεί οι επενδυτές που μπορούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές και για τα τρία). Επίσης, το Ταμείο έχει ήδη δρομολογήσει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα ΕΛΠΕ (έχοντας λάβει εκδήλωση ενδιαφέροντος από 5 επενδυτικά σχήματα), είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου κλπ.

Επιπλέον όπως τονίζει το Ταμείο «με τη διαφαινόμενη θετική κατάληξη εντός της φετινής χρήσης της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σε ένα τίμημα στην περιοχή των 1,1 δισ. ευρώ, τότε είναι πολύ πιθανόν τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ να υπερβούν και τα 2 δισ. ευρώ». Υπενθυμίζεται ότι με βάση το συμπληρωματικό Μνημόνιο ο στόχος εσόδων για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι 2 δισ. ευρώ για το 2018 και 1 δισ. ευρώ το 2019.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk