• Αναζήτηση
 • Ο Πειραιάς γιορτάζει τις «Ημέρες Θάλασσας»

  Μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους σε όλον τον Πειραιά θα γίνει από την 1η έως τις 10 Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες Θάλασσας».

  Μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους σε όλον τον Πειραιά θα γίνει από την 1η έως τις 10 Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες Θάλασσας». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων σε συνεργασία του δήμου με φορείς και συλλόγους της πόλης. Επίκεντρο των δεκάδων εκδηλώσεων είναι η θάλασσα, η ναυτιλία, ο αθλητισμός, η ψυχαγωγία και η εκπαίδευση και απευθύνονται τόσο σε δημότες όσο και σε επισκέπτες από όλο το λεκανοπέδιο Αττικής.
  Για τις εφετινές «Ημέρες Θάλασσας» μίλησαν ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης.
  Ο δήμαρχος Πειραιά στην ομιλία του κατά την παρουσίαση των εκδηλώσεων σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά τις «Ημέρες Θάλασσας», έναν πρωτοποριακό θεσμό και μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις στην πόλη μας. Ξεκινήσαμε το 2015 με αφορμή τον εορτασμό στον Πειραιά της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τότε είχαμε πει ότι επιθυμούσαμε η γιορτή αυτή να γίνει θεσμός για την πόλη μας και νομίζω ότι αυτό έχει πλέον επιτευχθεί. Εφέτος οι «Ημέρες Θάλασσας» θα διαρκέσουν από την 1η έως τις 10 Ιουνίου και περιλαμβάνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλη την πόλη, δωρεάν και ανοιχτών για όλον τον κόσμο. Εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να αναδείξουν τη σχέση του Πειραιά με τη θάλασσα, να προβάλουν αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και να προσφέρουν τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την ιστορία, αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα του Πειραιά για την ανάπτυξη της πόλης μας».

  «Την αγκάλιασε η τοπική κοινωνία»

  Επιπλέον πρόσθεσε: «Είναι μια γιορτή την οποία έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, συμμετέχοντας ενεργά και με μεράκι, παρ’ όλα τα προβλήματα, παρ’ όλη τη δύσκολη καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε. Είναι μια κοινή προσπάθεια, μια συναρπαστική διαδρομή συνεργασίας, συμμετοχής και εξωστρέφειας για τον Πειραιά που όλοι θέλουμε. Εναν Πειραιά που δημιουργεί και ξεχωρίζει σε όλα τα επίπεδα. Ολο αυτό το έχουμε επιτύχει όλοι μαζί, ο δήμος, φορείς της πόλης, σύλλογοι, οργανισμοί, εκπαιδευτικά ιδρύματα, καταστηματάρχες, αθλητικά σωματεία, πολίτες. Ολοι όσοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια για την πόλη μας και συμμετέχουν ενεργά με τις ιδέες και την υλοποίηση των εκδηλώσεών τους».
  Επισήμανε ακόμη ότι: «Εφέτος, λόγω του ότι ο εορτασμός θα είναι δεκαήμερος, οι εκδηλώσεις είναι πιο πολλές από ποτέ. Περιλαμβάνουν εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκδηλώσεις για παιδιά, ημερίδες, αθλητικά δρώμενα, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, περιβαλλοντικές δράσεις, πάρτι και πολλές άλλες. Υπάρχουν πολλές νέες εκδηλώσεις αλλά και κάποιες καθιερωμένες πλέον, όπως είναι το street party στην Τρούμπα το Σάββατο 9 Ιουνίου. Και εφέτος θα έχουμε τη χαρά να έλθει πάλι στον Πειραιά, στη μαρίνα Ζέας, αποκλειστικά για τις «Ημέρες Θάλασσας», η τριήρης «Ολυμπιάς» του Πολεμικού Ναυτικού, ένα πλοίο-σύμβολο για την ιστορία της πόλης μας, αλλά και η «Νεράιδα», το ιστορικό επιβατηγό πλοίο που πραγματοποιούσε δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό και τώρα λειτουργεί ως πλωτό μουσείο. Και τα δύο πλοία θα είναι ανοιχτά και επισκέψιμα για το κοινό. Θεωρώ ότι και οι εφετινές εκδηλώσεις των «Ημερών Θάλασσας» είναι πολύ ενδιαφέρουσες και εύχομαι ότι θα προσελκύσουν όχι μόνο τους Πειραιώτες, αλλά και επισκέπτες από όλη την Αττική. Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε όμορφες και χαρούμενες στιγμές στην πόλη μας, να διασκεδάσουμε όλοι μαζί και να γνωρίσουμε ξανά από την αρχή τις ομορφιές και τις δυνατότητες που προσφέρει η πόλη μας».
  Επίσης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους να καταρτιστεί το πρόγραμμα των εφετινών εκδηλώσεων.

  «Πρωτιά σε όλη την Ευρώπη»

  Επιπλέον ο κ. Κόκκαλης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, επεσήμανε: «Οι «Ημέρες Θάλασσας» ξεκίνησαν πριν από 4 χρόνια, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, μιας διοργάνωσης που γίνεται κάθε χρόνο από την αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν σε διαφορετική πόλη. Εφέτος θα γίνει στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Τότε οδηγηθήκαμε στη λύση να δημιουργήσουμε μιας ευρείας συμμετοχής δημόσια εκδήλωση, κυρίως για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στη διοργάνωση του συνεδρίου, που είναι και το κυρίως έργο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας. Παραμένει μέχρι σήμερα το συνέδριο του 2015 στον Πειραιά το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας και βεβαίως παραμένουν οι «Ημέρες Θάλασσας» οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη. Από την αρχή είδαμε και βλέπουμε σε αυτόν τον θεσμό μια δυνατότητα να συνεργαστούν, να γνωριστούν και να αναδείξουν τα ταλέντα τους οι φορείς και οι ομάδες της πόλης». Και πρόσθεσε: «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσουμε όλοι πόσα πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε μαζί. Εφέτος είναι η τελευταία φορά που γίνονται με αυτόν τον τρόπο οι «Ημέρες Θάλασσας», καθώς η διοργάνωσή τους είναι μια από τις δράσεις της ΟΧΕ του Πειραιά, που θα αρχίσει να υλοποιείται στο τρέχον έτος και «υιοθετεί» τις «Ημέρες Θάλασσας» ως ένα εργαλείο ανάπτυξης των δεξιοτήτων και της αποτελεσματικότητας της κοινωνίας μας γύρω από τα θέματα της «γαλάζιας» οικονομίας. Ολοι όσοι διοργανώνετε δράσεις ανήκετε σε οργανισμούς οι οποίοι έχουν μια οικονομική δραστηριότητα και μια οικονομική βάση όλη τη χρονιά και πιστεύω πως είναι μια ευκαιρία να τις αναδείξετε. Το μοντέλο συνεργασίας με τον δήμο, ο οποίος δημιουργεί μια πλατφόρμα και προσπαθεί να επικοινωνήσει και να συντονίσει τις εκδηλώσεις, είναι σωστό και χρήσιμο. Είναι ένα μοντέλο του 21ου αιώνα και πιστεύω ότι και εφέτος οι «Ημέρες Θάλασσας» θα πάνε πάρα πολύ καλά. Πιστεύω ότι το φορμάτ με τα δύο Σαββατοκύριακα όπου θα γίνονται περισσότερο οι αθλητικές και οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν περισσότερο εκδηλώσεις τέχνης και οικονομίας και διαλέξεις είναι σωστό. Εφέτος οι «Ημέρες Θάλασσας» συμπίπτουν και με τα «Ποσειδώνια» και πιστεύω ότι θα πάει πάρα πολύ καλά, έχουμε το running event των «Ποσειδωνίων» και εκδηλώσεις στα «Ποσειδώνια»».
  To πρόγραμμα ανά ημέρα και οπτικοακουστικό υλικό είναι διαθέσιμα στο http://www.imeresthalassas.gr/.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Κοινωνία