Ομάδα ερευνητών του αμερικανικού Πανεπιστημίου Cornell (από τα εργαστήρια του οποίου πολύ συχνά ξεπηδούν επαναστατικές τεχνολογίες) χρησιμοποιώντας τεχνικές νανοτεχνογίας δημιούργησαν μια μπαταρία η οποία όπως υποστηρίζουν μπορεί να φορτίζει ηλεκτρονικές συσκευές καθημερινής χρήσης σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα!

Οι ερευνητές επινόησαν μια νέα αρχιτεκτονική όπου η άνοδος και η κάθοδος (το θετικό και αρνητικό) δεν τοποθετούνται στις πλευρές ενός μη αγώγιμου διαχωριστικού μέσου. Οι ερευνητές κατάφεραν να «πλέξουν» τα εξαρτήματα της μπαταρίας που δημιούργησαν σε μια αποσυναρμολογούμενη γυροσκοπική δομή τριών διαστάσεων.

Τα απαραίτητα στοιχεία για την αποθήκευση και παροχή της ενέργειας τοποθετήθηκαν μέσα σε μικροσκοπικούς πόρους. «Πρόκειται για μια πραγματικά επαναστατική αρχιτεκτονική μπαταρίας. Η τρισδιάστατη δομή αποκλείει κάθε πιθανή απώλεια ενέργειας στις συσκευές και τελικά επιτρέπει την παροχή ενέργειας σε αυτές σε πολύ συντομότερο χρόνο από εκείνον που επιτυγχάνεται με τις συμβατικές μπαταρίες» αναφέρει ο Ούρλιχ Βίσνερ, καθηγητής μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Cornell.


Η αντοχή

Την ίδια στιγμή ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι ανέπτυξαν ένα νέο υλικό το οποίο όπως υποστηρίζουν μπορεί να επεκτείνει πάρα πολύ την διάρκεια της ζωής των μπαταριών των κινητών τηλεφώνων, των φορητών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα μαγνητικό υλικό σε μια κυψελοειδή διάταξη όμοια με αυτή που έχουν οι κυψέλες στα μελίσσια. Αυτό περιορίζει την ποσότητα της θερμότητας που αναπτύσσει μια μπαταρία κάτι που σημαίνει ότι σπαταλά λιγότερη ενέργεια και κατ’ επέκταση καταναλώνει λιγότερη ενέργεια ανάμεσα στις φορτίσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές το υλικό αυτό αυξάνει κατά περίπου 100 φορές την διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας, δηλαδή μια μπαταρία που χρειάζεται φόρτιση κάθε πέντε ώρες με το νέο υλικό θα χρειάζεται φόρτιση κάθε 500!