• Αναζήτηση
 • Σπάσιμο του Πρωτοδικείου Αθηνών σε δύο ανακοίνωσε ο Κοντονής

  Την πολιτική βούληση για "σπάσιμο" του Πρωτοδικείου Αθηνών σε δυο κομμάτια (ανατολικής και δυτικής Αττικής), με σχέδιο νόμου σύντομα, επανέλαβε το πρωί από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Παπασπύρου.

  Την πολιτική βούληση για «σπάσιμο» του Πρωτοδικείου Αθηνών σε δυο κομμάτια (ανατολικής και δυτικής Αττικής), με σχέδιο νόμου σύντομα, επανέλαβε το πρωί από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Παπασπύρου.

  Κατά τις συναντήσεις του με τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλια Ζαγοραίο, του Πρωτοδικείου Ελευθέριο Γεωργίλη καθώς και εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων, ο υπουργός

  δήλωσε ότι εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία, ενώ προανήγγειλε την ολοκλήρωση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για τη στελέχωση κενών θέσεων στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία.

  «Είναι αμετάκλητη η απόφαση της κυβέρνησης για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας της Αθήνας. Ήδη με το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή, θα καθοριστεί ο τρόπος επιλογής της έδρας των δυο πρωτοδικείων. Αυτός ο υδροκεφαλισμός που επικρατεί εδώ και χρόνια κατά ένα παράλογο τρόπο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη, θα σταματήσει. Εκτιμώ ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα Πρωτοδικεία ανατολικής και δυτικής Αττικής και η στέγαση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019».

  Ο υπουργός πρόσθεσε:

  «Μου έχει παραδοθεί το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία και πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ψηφιστεί. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και διατάξεις που θα αφορούν επιστημονικό προσωπικό για παράδειγμα σε ανακριτές διαφθοράς που θα επεξεργάζονται ζητήματα σε υποθέσεις που χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Αλλά και η στελέχωση της δικαστικής αστυνομίας με προσωπικό που θα αναλάβει κατά κύριο λόγο αστυνομικά καθήκοντα, είναι κάτι το οποίο έχει κριθεί πολλαπλώς και από όλες τις πλευρές θετικό. Θα αρχίσει η υλοποίηση βήμα βήμα και σταδιακά. Δε θα υλοποιηθεί στο συνολό του για το σύνολο της επικράτειας, έχουμε καταρχάς σκοπό να υλοποιήσουμε το σχέδιο στα 3 μεγάλα δικαστήρια της χώρας , ΑΘήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη».

  Και συμπλήρωσε, ο ίδιος:

  «Ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ, και ήδη διορίζονται με γρήγορες διαδικασίες οι πρώτοι δικαστικοί υπάλληλοι στο πρωτοδικείο και την Εισαγγελία για να πληρωθούν τεράστια κενά , τα οποία υπήρχαν χρόνια».

  Ο υπουργός ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τους δικαστικούς υπαλλήλους της εισαγγελίας και του πρωτοδικείου για το έργο που παρέχουν, για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν με τρομερό φόρτο εργασίας που ξεπερνά πολλές φορές το ανθρώπινο μέτρο. Επίσης τους δικαστές για το μέρισμα που συγκεντρώνουν από τις διαιτησίες, το οποίο διαθέτουν για την βελτίωση υποδομών του πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας. Τέλος εξέφρασε ευχαριστίες και προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση , μετά από πάρα πολλά χρόνια , έργων αποκατάστασης των κτιρίων: «δηλαδή με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον ελληνα φορολογούμενο και στον συντομότερο δυνατό χρόνο , έχουν γίνει βελτιωτικές παρεμβάσεις στα κτίρια και σε μεγά,λο βαθμό θα έλεγα έχει αλλάξει η εικόνα των δικαστηρίων στην Αθήνα».

  Κοινωνία