• Αναζήτηση
 • ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων

  Συνταγματικές έκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Ολομέλεια του ΣτΕ τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις προ του νόμου Κατρούγκαλου.

  Συνταγματικές έκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Ολομέλεια του ΣτΕ τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις προ του νόμου Κατρούγκαλου.

  Η συνταγματικότητα κρίθηκε σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, με πλειοψηφία – 13 υπέρ, έναντι 12 -, και ενώ υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαος Σακελλαρίου και οι αντιπρόεδροι Ειρήνη Σαρπ, Ιωάννης Γράβαρης και Γεώργιος Παπαγεωργίου.

  Οι διασκέψεις της Ολομέλειας θα συνεχιστούν την προσεχή εβδομάδα, οπότε και θα θιγεί ο πυρήνας του νόμου Κατρούγκαλου, του ασφαλιστικού νόμου του 2016, με τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι ανώτατοι δικαστές θα ασχοληθούν με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ άλλων δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς.

  Εισηγητές στις συγκεκριμένες υποθέσεις είναι οι σύμβουλοι Σπυρίδων Μαρκάτης, Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου.

  Κρίση Αλέξη Μητρόπουλου

  Σύμφωνα με την Ένωση για την υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), του Αλέξη Μητρόπουλου, το ΣτΕ ψήφισε υπέρ του επανυπολογισμού και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς.

  Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ-12 κατά) απερρίφθησαν οι προσφυγές που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 («Νόμος Κατρούγκαλου»).

  «Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με οριακή πλειοψηφία μίας (1) μόνο ψήφου (αφού 13 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών και 12 δικαστές υπέρ της αντισυνταγματικότητάς τους) αλλάζει με την απόφασή του αυτή όλα τα δεδομένα αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1-1-2019».

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk