• Αναζήτηση
 • 4η Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Χτίζονται γέφυρες συνεργασίας

  Στην Λευκωσία βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετέχει στην 4η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που πραγματοποιείται από τις 10:15 το πρωί της Τρίτης στην πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Με βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών Αλέξη Τσίπρα –Νίκου Αναστασιάδη -Μπενιαμίν Νετανιάχου την ενεργειακή συνεργασία, διεξάγονται στη Λευκωσια οι εργασίες της τέταρτης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ.

  «Ο μηχανισμός που καθιερώσαμε μετουσιώνει το κοινό μας όραμα για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας» είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των τριών ηγετών, και πρόσθεσε πως η απόδειξη της πολύ θεματικής συνεργασίας αποτελεί το μνημόνιο συνεργασίας για τηλεπικοινωνίες και διαστημικών συνεργασιών.

  Για την ενέργεια ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η συνεργασία των τριών χωρών για τον αγωγό Estmed δημιουργεί όφελος για σειρά χωρών και υπογράμμισε την οικονομική συνεισφορά της ΕΕ.

  «Πριν από λίγα χρόνια είχαμε μια πυρκαγιά στο Κάρμερ. Θα έκαιγε την Χάιφα. Δεν συνέβη αυτό λόγω των Ελλήνων πυροσβεστών που ήταν εκεί» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδεικνύοντας το σε βάθος χτίσιμο των σχέσεων των τριών χωρών.

  Αναφερθείς στον ενεργειακό αγωγό είπε πως είναι ένα σημαντικό εγχείρημα, ενώ σημείωσε πως πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο.

  Ο κ. Νετανιάχου είπε επίσης πως παρά πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα. «Θέλω να ανταποδώσετε και εσείς, θέλω να έρθετε και εσείς» προσέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημειώνοντας πως οι τρεις χώρες έχουν το ίδιο όραμα «είμαστε δεσμευμένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό».

  Ο κ. Νετανιάχου επιτέθηκε στο καθεστώς της Τεχεράνης, λέγοντας πως επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ και ήδη το Ιράν επιχειρεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα μέσα στη Συρία.

  «Επικεντρωθήκαμε στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του αγωγού EastMed που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη» δήλωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

  Και πρόσθεσε: Ένα έργο σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, το οποίο θα δημιουργήσει νέα προοπτική οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης στη ΝΑ Μεσόγειο. Στόχος μας, η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, εντός του 2018.

  Για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή, η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επανέναρξη άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών.
  Που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για τους Ισραηλινούς & τους Παλαιστίνιους.

  «Χτίζονται γέφυρες συνεργασίας»

  Στην Λευκωσία βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στην 4η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  «H τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έχει ως στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας των χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες», τονίζει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά τις 12:00.

  Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκε στο προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία -όπου πραγματοποιείται η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-  ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

  «Πορευόμαστε στη βάση των Αρχών της καλής γειτονίας, εδραιώνοντας τη συνεργασία μας στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος των λαών» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Twitter, αναφορικά με τη άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

  Το πρόγραμμα του έλληνα πρωθυπουργού ξεκίνησε με διμερή συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του.

  Ακολουθεί η τριμερής Σύνοδος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

  Ο Ισραηλινός πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε κατά την έναρξη της συνάντησης: «είναι καλή ιδέα να συναντιόμαστε και να μιλάμε».

  Από την πλευρά του οπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, λίγο πριν αρχίσει η τριμερής σύνοδος στη Λευκωσία με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδος και του Ισραήλ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι οι τρεις ηγέτες εργάζονται σε ένα αξιόπιστο, διεθνές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας.
  «Δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας. Από αυτή την προσέγγιση και ο τίτλος της θεματικής αυτής της Συνόδου Κορυφής: “Χτίζοντας Γέφυρες Μεταξύ των Ανθρώπων”», τονίζει στην ανάρτηση του ο Κύπριος Πρόεδρος.

  Αμέσως μετά οι τρεις ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

  Θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη.

  Παράλληλα θα γίνουν και τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών- Τηλεπικοινωνιών, ενώ θα υπογραφούν τριμερείς συμφωνίες.

  Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών

  Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το Μεσανατολικό, ο ρόλος του Ιράν και οι εξελίξεις στη Συρία.

  Παράλληλα οι συνομιλίες θα αφορούν και στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East-Med..

  Επιπλέον, στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

  Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί: Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

  Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνόδου έχει ως εξής:

  -09:30 ‘Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

  -09:35 Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου

  -10:15 Τριμερής συνάντηση των Ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

  -Παράλληλες τριμερείς συναντήσεις των Υπουργών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών-Τηλεπικοινωνιών, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

  -11:15 Υπογραφή τριμερών συμφωνιών, μνημονίων συνεργασίας και δηλώσεις των Ηγετών προς τα ΜΜΕ

  -11:45 Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk