• Αναζήτηση
 • Τι τρέχει εντός και εκτός συνόρων για τη Novartis

  Με το βλέμμα στη δικογραφία της Novartis είναι η Εισαγγελία Διαφθοράς, αφού το μόνο που απομένει πλέον για να περιέλθει στα χέρια της είναι η συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

  Με το βλέμμα στη δικογραφία της Novartis είναι η Εισαγγελία Διαφθοράς, αφού το μόνο που απομένει πλέον για να περιέλθει στα χέρια της είναι η συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
  Yστερα από 10 θυελλώδεις συνεδριάσεις της Προκαταρκτικής Επιτροπής, με αποχωρήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και βαρύτατους χαρακτηρισμούς περί μεθοδεύσεων ώστε να καταστεί η Βουλή αναρμόδια για τη διερεύνηση, ο φάκελος βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, με μελλοντικό προορισμό την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τελικό αποδέκτη την Εισαγγελία Διαφθοράς, δηλαδή την επικεφαλής Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.
  Η φάση που θα ακολουθήσει αναμένεται πυρετώδης, με καταλύτες εξελίξεων αφενός μεν τα στοιχεία που έχουν αρχίσει να παίρνουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα, είτε από ελληνικές τράπεζες είτε από ιδρύματα του εξωτερικού, αφετέρου δε τα όποια δεδομένα αποφασίσουν να τους «μεταγγίσουν» οι αμερικανικές αρχές, η έρευνα των οποίων κινείται με γοργούς ρυθμούς.

  Η συνάντηση στην πρεσβεία

  Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», αμέσως μετά το Πάσχα πραγματοποιήθηκε συνάντηση κομβικής σημασίας σε αμερικανική πρεσβεία ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων στελεχών του FBI, της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αμερικανών εισαγγελέων, καθώς και των δικηγόρων Παύλου Σαράκη και Στιβ Κον, που εκπροσωπούν πλέον από κοινού τους προστατευόμενους μάρτυρες-μηνυτές στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
  O Στιβ Κον, γνωστός ευρύτερα ως συνήγορος του Μπραντ Μπίρκενφελντ, πρώην διευθυντικού στελέχους της τράπεζας UBS, αλλά και ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριοδοτών στις ΗΠΑ, συνιστά επιλογή του γραφείου Σαράκη και στρατεύθηκε καθώς θεωρείται κορυφαίος στο lobbying παρόμοιων υποθέσεων.
  Η Novartis δεν είναι εταιρεία που μπορεί εξάλλου εύκολα να αγνοηθεί και έχει τον δικό της στρατό να δίνει τις κρίσιμες μάχες. Πηγές κάνουν λόγο για καταθέσεις 20 προσώπων-στελεχών της πολυεθνικής, οι οποίες αναμένονται ύστερα από αίτημα των αμερικανικών αρχών. Στο πλαίσιο της ομαλής συνεργασίας της με τους ερευνητές στις ΗΠΑ, η Novartis δεν έχει απλώς συναινέσει στην κίνηση αυτή, αλλά και έχει αναθέσει στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία που την εκπροσωπεί εκεί, την Cravath, Swaine & Moore, να προλειάνει το έδαφος. Ηδη τα είκοσι αυτά πρόσωπα φέρονται να έχουν ταξιδέψει στο Λονδίνο, στα γραφεία που διατηρεί η Cravath στην αγγλική πρωτεύουσα, και να έχουν λάβει μέρος σε μια σπάνια – είναι η αλήθεια – προσομοίωση της στρυφνής διαδικασίας που θα ακολουθήσει ενώπιον των FBI.

  Το βάρος στους λογαριασμούς

  Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν την υπόθεση οι έλληνες εισαγγελείς θα καθορίσει και τις γενικότερες εξελίξεις, με βασικό άξονα βεβαίως το πότε θα ασκηθούν οι όποιες ποινικές διώξεις. Αν η κυρία Τουλουπάκη αποφασίσει να κρατήσει – εφεξής και για τα πολιτικά πρόσωπα – την προκαταρκτική έρευνα στα χέρια της, το νήμα της υπόθεσης αναμένεται να ξεδιπλωθεί πιο αργά από ό,τι υπολογιζόταν αν την έστελνε στις ανακρίτριες Διαφθοράς (που ήδη έχουν ένα σκέλος, αυτό της δίωξης του Κωνσταντίνου Φρουζή, πρώην αντιπροέδρου της Novartis), με προφανείς παρενέργειες στην πολιτική ζωή του τόπου.
  Στην παρούσα φάση, η έρευνα τρέχει ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα, είτε πρόκειται για συγγενείς πολιτικών προσώπων είτε για συνεργάτες τους και κυβερνητικούς αξιωματούχους (γενικούς γραμματείς και μέλη επιτροπών), καθώς οι εισαγγελείς φέρονται να έχουν ήδη στα χέρια τους στοιχεία για λογαριασμούς τόσο από ελληνικές τράπεζες όσο και από ιδρύματα του εξωτερικού. Η άντληση (με τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού τεσσάρων ατόμων) στοιχείων από τη ροή του χρήματος είναι άλλωστε και το βασικό ζητούμενο στην υπόθεση, που βάλλεται καθώς επισήμως μέχρι στιγμής στηρίζεται μόνο στις δικονομικά έωλες καταθέσεις των τριών προστατευομένων μαρτύρων.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk