«Έχει ωριμάσει, πλέον, σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, η ανάγκη ριζικής αλλαγής και τροποποίησης του άρθρου 86 του Συντάγματος», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παραλαμβάνοντας το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση ΝOVARTIS.

Ο κ. Βούτσης πρόσθεσε ότι «αποφεύχθηκε, τουλάχιστον, η σαφής παραγραφή των ενδεχόμενων αδικημάτων» και υπάρχει μία ενθάρρυνση της Δικαιοσύνης να συνεχίσει κατ’ αποκλειστικότητα, πλέον, επί αυτού του ζητήματος.

Το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θεόδωρος Δρίτσας.

«Ολοκληρώσαμε τις εργασίες σε δέκα συνεδριάσεις. Το τελικό μας πόρισμα οδηγεί στην άποψη ότι η Βουλή είναι αναρμόδια για να προχωρήσει στη δικαστική διερεύνηση των αδικημάτων της δωροληψίας και της δωροδοκίας για τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, όπως και για το αδίκημα που ονομάζουμε «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Εκτιμώ ότι θα αποτελέσει μία τομή στην ερμηνεία του άρθρου 86 του Συντάγματος η απόφαση αυτή» σημείωσε ο κ. Δρίσας και συμπλήρωσε:

«Υπάρχουν και οι απόψεις της μειοψηφίας και θεωρώ ότι στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει μία σοβαρή συζήτηση για όλα αυτά τα κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα.

Πιστεύουμε ότι κάναμε σοβαρό έργο. Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζομένους των ειδικών μόνιμων επιτροπών και όλων των διευθύνσεων της Βουλής που βοήθησαν με αξιέπαινο επαγγελματισμό».

«Κατά τον Κανονισμό, εγκαίρως θα τεθούν αυτά στη διάθεση των βουλευτών για να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση στην Ολομέλεια, έτσι ώστε στη συνέχεια όλο το σώμα αυτής της δουλειάς να είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης που συνεχίζει το έργο της πάνω σε αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί την κοινή γνώμη» τόνισε κ. Βούτσης, ο οποίος συνεχάρη τους βουλευτές της Επιτροπής για το έργο τους, καθώς και τις υπηρεσίες της Βουλής που τους συνέδραμαν.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι σωστά έχει ωριμάσει, πλέον, σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, η ανάγκη ριζικής αλλαγής και τροποποίησης του άρθρου 86 του Συντάγματος, διότι μέσω αυτής της διαδικασίας που ακολουθήσατε στην Επιτροπή αποφεύχθηκε, τουλάχιστον, η σαφής παραγραφή των ενδεχόμενων αδικημάτων, τα οποία, ενδεχομένως επαναλαμβάνω, έχουν τελεστεί και υπάρχει μία ενθάρρυνση της Δικαιοσύνης να συνεχίσει κατ’ αποκλειστικότητα, πλέον, επί αυτού του ζητήματος. Η Βουλή κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος και έτσι πρέπει. Με αυτήν την έννοια, στην Ολομέλεια της Βουλής θα εξελιχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος πάνω σε αυτό το ζήτημα και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις κατά την εισήγησή σας» επισήμανε ο κ. Βούτσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 157 του Κανονισμού της Βουλής, «μέσα σε πέντε μέρες από τη διανομή του πορίσματος της επιτροπής στους βουλευτές, καταρτίζεται ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής. Η συζήτηση αρχίζει το αργότερο σε δεκαπέντε μέρες από την κοινοποίηση της ειδικής ημερήσιας διάταξης».