«Η ελληνική οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας όμως ότι«από εκεί και πέρα είναι και οι εταίροι και δανειστές μας που πρέπει να βοηθήσουν, ώστε τον Αύγουστο να περάσουμε σε μία καθαρή έξοδο».

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τις προσδοκίες από την πλευρά της Ελλάδας, είπε ότι η σχέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Επιτροπής είναι πολύ στενή, ειδικά στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει υπάρξει αρκετά βοηθητική, παρά τις διαφορές κατά το παρελθόν, στην προσπάθεια για έξοδο από το πρόγραμμα. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι ο κ. Γιούνκερ θα στηρίξει την προσπάθεια και αυτός είναι ένας από τους λόγους που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και δημοσιονομικά έχουμε τηρήσει όλες μας τις υποχρεώσεις. «Από κεί και πέρα είναι και οι εταίροι και δανειστές μας που πρέπει να βοηθήσουν, ώστε τον Αύγουστο να περάσουμε σε μία καθαρή έξοδο».

Ερωτηθείς για το θέμα των φρεγατών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία θα ανακοινωθεί και αναφερόμενος στην συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο επανέλαβε ότι η συζήτηση ήταν διερευνητική.

Σε ό, τι αφορά του Έλληνες αξιωματικούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ασκούνται πιέσεις προς την γείτονα και η Ελλάδα κάνει το καλύτερο δυνατόν, για να επισημάνει ότι η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει πολιτικά το ζήτημα, παίζοντας με δύο ανθρώπινες ζωές.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τα ονοματολογικό, σημείωσε ότι η Ελλάδα έκανε βήματα και αναμένεται το ίδιο και από την πΓΔΜ.

Τέλος, για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, είπε ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί και προβληματίζεται με το θέμα, για να συμπληρώσει ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είναι αντίθετος με τη γαλλική πρόταση για σύνδεση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους δεν αφορά μόνο τον γαλλικό μηχανισμό. Όπως σημείωσε, έχει και άλλα εργαλεία, όπως για παράδειγμα οι επεκτάσεις των ωριμάνσεων των ομολόγων, το «πάγωμα» των επιτοκίων, η μετάθεση της πληρωμής τους για το μέλλον, οι επιστροφές των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, «μέτρα που μπορούν να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο και διαχειρίσιμο».

Σε ό, τι αφορά τον γαλλικό μηχανισμό, είπε ότι γίνονται συζητήσεις για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και πρόσθεσε ότι δεν είναι ακριβές ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διαφωνεί με τον μηχανισμό. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ως προς τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τον Ιούνιο, όπου οι συζητήσεις θα είναι εντατικές.