Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν σημάδια πίεσης που ασκούνται σε διοικητές κεντρικών τραπεζών, αναφέρει ο διοικητής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι προσφέροντας στήριξη στον Γ.Στουρνάρα, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου με αφορμή τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis και «άμεση εμπλοκή» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ΕΚΤ δεν παρεμβαίνει στις εθνικές δικαστικές διαδικασίες και σέβεται πλήρως την αρμοδιότητα και την ανεξαρτησία των εθνικών δικαστηρίων και του δικαστικού συστήματος αναφέρει ο κ. Ντράγκι σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις που σχετίζονται με αυτό το θέμα.

Σπεύδει πάντως να τονίσει ότι «η ΕΚΤ εκτιμά ότι το τεκμήριο αθωότητας, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται από το άρθρο 48 παράγραφος 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύει για κάθε διοικητή κεντρικής τράπεζας» και μόνο αν κριθεί ένοχος από δικαστήριο για σοβαρό αδίκημα μπορεί κάποιος Διοικητής να απαλλαγεί από το αξίωμά του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι αναφέρει ότι «η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν σημάδια πίεσης που ασκούνται ιδίως σε διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών και αδικαιολόγητες παρεμβάσεις στην εκτέλεση των καθηκόντων τους στο Ευρωσύστημα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, «το καταστατικό της ΕΚΤ προβλέπει ότι οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών μπορούν να απαλλαγούν από το αξίωμα μόνο εάν δεν πληρούν πλέον τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άσκηση των καθηκόντων τους ή εάν έχουν κριθεί ένοχοι σοβαρών παραπτωμάτων.»

» Σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση για αυτό είναι, ο περί ου ο λόγος διοικητής, να έχει κριθεί ένοχος από ένα δικαστήριο για σοβαρό αδίκημα. Επιπλέον, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το τεκμήριο αθωότητας, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται από το άρθρο 48 παράγραφος 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύει για κάθε διοικητή κεντρικής τράπεζας.»

Τέλος ο κ. Ντράγκι υπενθυμίζει ότι «η ανεξαρτησία των επικεφαλής των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται και να προστατεύεται από την ΕΚΤ.»

Η ερώτηση του Στ.Κούλογλου

Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Κούλογλου είχε αναφέρει τα εξής:

«Στα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης διαπιστώνονται εκτεταμένες πρακτικές διαφθοράς από τη Novartis στην Ελλάδα, με δωροδοκίες ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ και άμεση εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός κατά την επίμαχη περίοδο και νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.»

» Σύμφωνα με την κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα ‘σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής (αντιπρόεδρος της NOVARTIS), µε τον κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονοµικών, είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα, γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα ποσό τουλάχιστον 1 εκατ ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε µέσω MINDWORK (εταιρία που ελέγχεται από τη σύζυγό του).»

» Αξίζει να σημειωθεί ότι ως υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο, ο κ. Στουρνάρας είχε επιβάλλει μέτρα δρακόντειας λιτότητας στους Έλληνες πολίτες. Ερωτάται η ΕΚΤ: είναι ενήμερη για τις κατηγορίες προς το πρόσωπο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος; Τι σκοπεύει να κάνει για να διαφυλάξει το κύρος της;».