Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε στην εισαγωγή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

Επίθεση που αφορούσε τόσο στο νομοσχέδιο για την ενέργεια όσο όμως και σε offshore την οποίαν δημοσιεύματα συνέδεσαν με τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη.

Σημεία της αρχικής τοποθέτησής του

Πυρά κατά της ΝΔ

Για 4η μέρα κος Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για την οφ σορ εταιρεία που φέρεται να συμμετείχε τόσο στην άυξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» όσο και της εταιρείας ιδιοκτησίας της συζύγου του, Μαρέβας Μητσοτάκη.

Το σύνολο σχεδόν των MME αποσιωπούν επιμελώς εδώ και μέρες τη σκοτεινή αυτή υπόθεση. Απευθύνω λοιπόν ευθέως 3 ερωτήματα μέχρι ο κος Μητσοτάκης να βρει επιτέλους το πολιτικό σθένος να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί και να λάβουμε μια πειστική απάντηση:

1. Επιβεβαιώνει ο κος Μητσοτάκης την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της συζύγου του από την ίδια οφ σορ εταιρεία που χρηματοδότησε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Πρώτου Θέματος;

2. Ποιος είναι ο μέτοχος της εν λόγω εταιρείας & ποιο ή ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτήν;

3. Θεωρεί ότι αυτές οι πρακτικές χρηματοδότησης συμβάλλουν στη διαφάνεια & την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ΜΜΕ αλλά και του πολιτικού συστήματος;

Για την ΔΕΗ

Τα περισσότερα από αυτά που είπε ο κος Μητσοτάκης πριν από λίγο στη Βουλή δεν ήταν παρά ψέματα που υπαγορεύθηκαν από τις ατμομηχανές της αντικυβερνητικής προπαγάνδας.

Το σχέδιο Σαμαρά–Βενιζέλου που υπερασπίστηκε ο κος Μητσοτάκης προέβλεπε πώληση:
-22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ
-21,4% του σημερινού λιγνιτικού δυναμικού της
-18% του σημερινού δυναμικού φυσικού αερίου της
-26,3% του σημερινού υδροηλεκτρικού δυναμικού της

Η σημερινή κυβέρνηση ευτυχώς ακύρωσε το νόμο περί «μικρής ΔΕΗ» και πέτυχε μια συμφωνία που επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το 90,9% του συνολικού δυναμικού της χωρίς την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων ή μονάδων φυσικού αερίου ενώ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Οι πολιτικές που υλοποιούσε η ΝΔ προέβλεπαν τον κατατεμαχισμό της ΔΕΗ, το ξεπούλημα των πιο παραγωγικών και ανταγωνιστικών της μονάδων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Δικτύου της μέσω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ.

Η συμφωνία που πετύχαμε για να ευθυγραμμιστούμε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βρίσκονται πλήρως στον αντίποδα των πολιτικών που η ΝΔ υλοποιούσε και τις οποίες σήμερα προτείνει ξανά στον ελληνικό λαό.

Για την Οικονομία

Ανακοινώθηκε χθες από την Eurostat ότι το 2017 η ελληνική οικονομία κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ & δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ.

Διαψεύδευονται λοιπόν πανηγυρικά οι εκτιμήσεις της ΝΔ ότι η χώρα οδηγείται στα βράχια και ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο έχει καταφέρει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά αλλά μέσα σε δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε διανομή κοινωνικού μερίσματος που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πλεόνασμα μάς δίνει ένα ισχυρότατο επιχείρημα στις συζητήσεις μας με το ΔΝΤ το οποίο επί 3 έτη υποεκτιμά την δημοσιονομική απόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν ταχύτατα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Παίρνουμε τις πρωτοβουλίες και προβαίνουμε στις ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους και για το μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Για τα εξοπλιστικά

Ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον Μακρόν. Δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία, υπάρχουν συζητήσεις. Εχουμε στόχο να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας, αλλά δεν θα εκμεταλλευτούμε τις εντάσεις της εποχής για να προβούμε σε ράλι εξοπλισμού. Εφόσον υπάρχουν συμφέρουσες προτάσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας θα τις συζητήσουμε.

Ο κ. Κουβέλης απάντησε σε σχετικό δημοσίευμα ότι υπάρχουν συζητήσεις, ωστόσο όλες οι απαντήσεις για τα εξοπλιστικά δόθηκαν από τον κ. Καμμένο.

Για πΓΔΜ

Είναι γνωστή η θέση με την οποία προσερχόμαστε στην διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ.

Εχουμε θέσει δύο προϋποθέσεις για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. α) η συνθετη ονομασία και β) η ισχύς erga omnes που προϋποθέτει αλλαγή του συντάγματος.

ΝΔ: Η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα με τις φρεγάτες

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στα όσα υποστήριξε για το θέμα των γαλλικών φρεγατών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Είναι εξόφθαλμο ότι η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα με τις φρεγάτες» τόνισε η αξιωματική αντιπολίτευση, απαντώντας στη δήλωση του κ. Τζανακόπουλου ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση.

«Τουλάχιστον ας σιωπήσουν οι υπουργοί, αντί να αδειάζει ο ένας τον άλλον, γιατί η χώρα κινδυνεύει να γίνει περίγελος και στο εξωτερικό» πρόσθεσε η Πειραιώς για τις αντίθετες απόψεις που εξέφρασαν για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης.