«Πρέπει να καταφέρουμε να δείξουμε ότι είναι εφικτό να χτίζονται φιλίες μεταξύ χωρών. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να τσακωθούμε με την Ελλάδα, στόχος μας είναι η συμφιλίωση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ, αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται για να επιλυθεί το ονοματολογικό, δήλωσε πως θεωρεί ότι δεν υπάρχουν διαφορές στα οράματα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε πως πιστεύει πως θα βγουν όλοι κερδισμένοι εάν επιτευχθεί ρήξη με το παρελθόν, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα, ενώ μίλησεγια την ανάγκη διαφοροποίησης της ΠΓΔΜ και της Περιφέρειας της Μακεδονίας «και να τηρηθεί η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα ώστε να διατηρηθούν τα σύνορα», όπως είπε.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχουν καλές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες της ΠΓΔΜ, και ειδικότερα αναφέρθηκε στη συμφωνία με τη Βουλγαρία για ένα κοινό μέλλον στην Ευρώπη, όπως είπε, και στην προσέγγιση με την Αλβανία, τη Σερβία και το Κόσοβο. «Η γειτονία πρέπει να χρησιμοποιηθεί με έξυπνο, δημιουργικό τρόπο ώστε να υπάρξει ευμάρεια στις χώρες μας» είπε χαρακτηριστικά.

Βούληση για επιτάχυνση διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ

Κατά την ομιλία του ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε τη βούληση της ΠΓΔΜ να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την οικοδόμηση κράτους δικαίου, την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία των ΜΜΕ.

Μάλιστα, έδειξε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα του για την πρόοδο και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. «Οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι και πρέπει να επιτευχθούν για τις επόμενες γενιές και ένα μέλλον με γνώμονα την ειρήνη, τη δημοκρατική ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου» δήλωσε και υπογράμμισε πως «θέλουμε να μετατραπούμε σε ευρωπαϊκή δημοκρατική κοινωνία εφ’ όλης της ύλης».

Υπάρχει δίψα στην κοινωνία μας να τα καταφέρουμε αυτή τη φορά, προσέθεσε.

«Υπάρχουν ακόμη άλυτα θέματα»

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη άλυτα θέματα με την Ευρώπη και τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ευρώπη, αλλά δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «κανένα πρόβλημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει άλυτο».

Επικαλούμενος την Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε πως υπάρχει πρόοδος στην κοινωνία της ΠΓΔΜ, η οποία κάνει προσπάθεια για να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς βασικός στόχος της ΠΓΔΜ είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Από χώρα υποτέλειας εξελίσσεται σε μία χώρα όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες» συμπλήρωσε και σημείωσε: «Δεν είμαστε τέλειοι, αλλά υπάρχει μια γνήσια βούληση να πετύχουμε και να ενταχθούμε σε μία αξιόπιστη ευρωπαϊκή πολιτική».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην εσωτερική κοινωνία και την άποψη των πολιτών επί του θέματος, λέγοντας πως εναπόκειται στους ιθύνοντες της κάθε χώρας, να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη και όταν θα έχει βρεθεί κοινή βιώσιμη λύση, να εξηγήσει το όφελος και τα προτερήματα της λύσης αυτής, καθώς υπάρχουν άγνοια και προκαταλήψεις και στις δύο κοινωνίες.

«Πρέπει να βρεθεί ένα ανοιχτό παράθυρο ώστε να βρεθεί κοινή συμφωνία» είπε δεδομένου «η μόνη λύση για ειρηνική συνύπαρξη είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κοινά σύνορα».

Ν.Κασιμάτη: Χρήση erga omnes

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στην Ολομέλεια, πήρε τον λόγο δηλώνοντας πως η Ελλάδα παραμένει αισιόδοξη σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση η οποία, όπως προσέθεσε, θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των ήδη σημαντικών διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα πεδία δράσης, με κοινό παρονομαστή την ευημερία και την καλή θέληση μεταξύ των δύο λαών.

«Με δεδομένα τα παραπάνω, το κοινό έδαφος της διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση μιας αμοιβαία συμφωνημένης ονομασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η ανάγκη της οποίας έχει αναγνωριστεί και κατοχυρωθεί από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως τώρα έχει βασιστεί στις αρχές ότι η χρήση εκείνου του ονόματος θα πρέπει να είναι και erga omnes – δηλαδή έναντι όλων στο εσωτερικό και το εξωτερικό – και για όλους τους σκοπούς» υπογράμμισε η Ν.Κασιμάτη.

Επί του θέματος ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με ποιο συγκεκριμένο τρόπο πιστεύει ότι μπορεί να προστατεύσει αυτό το κοινό έδαφος της διαπραγμάτευσης, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συνεχίζει να επιδιώκει τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας, που είναι και ο πυρήνας του ζητήματος.

Επίσης, έθεσε το ερώτημα κατά πόσο πιστεύει ότι η ΠΓΔΜ παρέχει την παραπάνω προστασία στη διαπραγματευτική διαδικασία, όταν στην πράξη φαίνεται πως στόχος της είναι η νομιμοποίηση ενός καθεστώτος διπλής ονομασίας για τη ΠΓΔΜ.

Στις ερωτήσεις της ελληνίδας βουλευτή, ο κ. Ντιμιτρόφ απάντησε πως αναγνωρίζει «τη δυσκολία των δύο χωρών να εξισορροπήσουν τα συμφέροντά τους, τα οποία δεν συνάδουν πάντα».

Είπε πως η στάση της κάθε χώρας είναι γνωστή. Πολύ περισσότερο όμως, πιστεύει, ότι πρέπει να βρεθεί μια εποικοδομητική μέση λύση που να καλύπτει αυτό που είναι σημαντικό για την Αθήνα και αυτό που ενδιαφέρει τα Σκόπια. «Στην παρούσα φάση, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να αφήσουμε χώρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν την όποια δημοσιοποίηση στοιχείων και στάσεων» είπε, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να προστατευτεί σε πρώτη φάση η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Ο κίνδυνος που καραδοκεί όταν οι διαπραγματεύσεις, που δεν έχουν ακόμη τελειώσει, βγουν στην δημοσιότητα, είναι ότι παίρνουν διαστάσεις εθνικών τοποθετήσεων με αποτέλεσμα να περιορίζεται έτσι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης».