Την πρόταση των ενεργειακών δήμων της χώρας για ενίσχυση των εσόδων τους από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, κλείνοντας χθες το βράδυ τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Σήμερα από το σύνολο των εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών, το 60% με 70%, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, ενισχύει τον ΕΛΑΠΕ, δηλαδή τον Ειδικό Λογαριασμό για την ενίσχυση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Η κυβέρνηση αναζητά μια δεύτερη πηγή στήριξης της τοπικής κοινωνίας, καθώς με τις προωθούμενες ρυθμίσεις ο τρόπος υπολογισμού του «Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης» αλλάζει και μειώνεται. Καταργείται το λιγνιτόσημο (προέκυπτε από το 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ) και αντικαθίσταται με ένα ειδικό τέλος δικαιωμάτων λιγνίτη (1,2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη). Οι τοπικοί φορείς εκτιμούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των εσόδων τους κατά 25%, αν και ο κ. Σταθάκης υποστήριξε χθες ότι, οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου είναι ισοδύναμες με τα ισχύοντα σήμερα.
Σχετικά με το θέμα των αδειοδοτήσεων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ο υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους παράλληλα με το διαγωνισμό, ώστε όταν ολοκληρωθεί οι επενδυτές να έχουν όλα τα απαραίτητα …χαρτιά στα χέρια τους.
Επίσης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε σαφώς ότι θα υπάρξει αλλαγή στο άρθρο 2, παρ. 2 του νομοσχεδίου ώστε να προστεθεί ρητή διατύπωση που θα διασφαλίζει την παροχή των τηλεθερμάνσεων.
Σχετικά με τα εργασιακά, υπογράμμισε ότι για τους εργαζόμενους που θα περάσουν στους ιδιώτες θα ισχύουν οι προβλέψεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία αναμένεται να υπογραφεί άμεσα μεταξύ της Διοίκησης της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ. Σημείωσε ωστόσο ότι ο Εσωτερικός Κανονισμός της επιχείρησης δεν μπορεί να ισχύσει. Όσον αφορά στην εξασφάλιση των εργαζομένων που θα περάσουν στους νέους ιδιόκτητες πέραν της προβλεπόμενης εξαετίας, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί κάτι διαφορετικό από τον νομοθέτη.