Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα αποκλειστούν από την ευεργετική διάταξη του 5%, για τη εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, όσοι εκ των υποψηφίων έπασχαν από νεοπλασματική ασθένεια, εξέφρασε η υφυπουργός Παιδείας κυρία Μερόπη Τζούφη, μετά το δημοσίευμα του «Βήματος».
Η υφυπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει συντάξει διάταξη νόμου, η οποία θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, που επαναφέρει τη διαδικασία που ίσχυε μέχρι τώρα για τη χρήση της ευεργετικής διάταξης του 5%, για τη εισαγωγή υποψηφίων που έπασχαν από νεοπλασματική ασθένεια στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Συνεπώς –πρόσθεσε – και στις φετινές εξετάσεις, θα ισχύει ό,τι ακριβώς ίσχυε και πέρυσι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα δεκάδες μαθητές, που έχουν βγει νικητές στη μάχη με τον καρκίνο, έλαβαν επιστολή από την αρμόδια επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), από την οποία ενημερώθηκαν ότι δεν δικαιούνται πλέον την ένταξή τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ με την διαδικασία που ακολουθείται για τα παιδιά με σοβαρές παθήσεις τα οποία καταλαμβάνουν το 5% των θέσεων στις πανεπιστημιακές σχολές.

Κι αυτό τους ανακοινώθηκε, λίγες μόνο ημέρες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες – πολλοί από αυτούς – δεν μπορούν να συμμετάσχουν, αφού δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση συμμετοχής, υπολογίζοντας ότι θα ακολουθήσουν τη διαδικασία εισαγωγής υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που ίσχυε στη χώρα επί δεκαετίες.

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε το δημοσίευμα, η κυρία Τζιούφη δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με πέρυσι.