Τρία 24ωρα μετά τη στυγερή δολοφονία στην Κύπρο, που έχει συγκλονίσει τους πάντες και η Αστυνομία δεν έχει καταφέρει να βρει τον δράστη. Όμως, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης που δεν έχει προηγούμενο. Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές ψάχνουν ελάχιστα από τα κομμάτια του παζλ που είναι άγνωστα και μέσα στην ημέρα ενδεχομένως να υπάρξουν ανακοινώσεις και να γίνουν συλλήψεις.

Δύο είναι τα σημεία που έχουν επικεντρωθεί. Πρώτον η κατάθεση του 15χρονου, υιοθετημένου γιου του του 60χρονου καθηγητή Γιώργου Χατζηγεωργίου και της 59χρονης συζύγου του, υπαλλήλου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Ντίνας Σεργίου που δολοφονήθηκαν άγρια μέσα στο σπίτι τους.

Χθες το παιδί δεν μπόρεσε να καταθέσει, αλλά τα όσα θα πει και θα ξεκαθαρίσει θα οδηγήσουν τις αρχές στο τελικό συμπέρασμα.

Κάποιες αντιφάσεις ενδεχομένως να σχετίζονται με την ψυχολογική κατάσταση του νεαρού ο οποίος έχει πει για κουκουλοφόρους που τον κλείδωσαν στο υπόγειο κι αυτός κατάφερε να βγει και να ειδοποιήσει τους γείτονες. Ο νεαρός πήγε ημίγυμνος στο σπίτι των γειτόνων φωνάζοντας ότι σκότωσαν τους γονείς του. Οι αστυνομικοί πήραν υλικό από τα ρούχα του και ελπίζουν ότι το DNA θα φωτίσει κάποιες από τις πτυχές του δράματος.

Η ώρα θανάτου

Το δεύτερο σημείο είναι η ώρα θανάτου, κι εδώ ίσως να είναι το «κλειδί».

Όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, οι ανακριτές έχουν περιορίσει τα σενάρια που διερευνούν και η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ταυτοποίηση γενετικού υλικού αλλά και στοιχείων, καθώς είναι πεπεισμένοι ότι υπήρξε παρέμβαση στη σκηνή και ότι το στυγερό έγκλημα διαπράχθηκε σε διαφορετικό χρόνο από αυτόν που αναφέρεται ως περιστατικό.

Στόχος είναι να επιβεβαιωθεί ότι η ώρα που εξέπνευσαν οι δύο άνθρωποι συμπίπτει με την ώρα που ο 15χρονος μετέβη σε γειτονικό σπίτι, ενημερώνοντας για την εισβολή των κουκουλοφόρων. Αν υπάρχει χρονική απόσταση από τα δύο γεγονότα τότε η αστυνομία θα πρέπει να διερευνήσει τι συνέβη στο χρόνο που μεσολάβησε και αν αυτός αξιοποιήθηκε από τους δράστες να εξαφανίσουν στοιχεία και να αλλοιώσουν τη σκηνή του εγκλήματος.

Στα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι ο σκοπός που έγινε το έγκλημα κι αν αυτό σχετίζεται με οικονομικούς λόγους, την περιουσία του ζευγαριού κ.λπ. Η Αστυνομία ήδη από χθες ξεκίνησε διαδικασία για να εντοπίσει τους βιολογικούς γονείς του ανήλικου παιδιού. Αυτό γίνεται για λόγους πληρότητας της έρευνας και όχι γιατί έχει προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο που να σχετίζεται με αυτούς τους ανθρώπους.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης και λόγω του γεγονότος ότι οι βιολογικοί γονείς βρίσκονται στη Ρωσία. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω κοινωνικών υπηρεσιών και με αιτήματα συνδρομής προς τη Ρωσία. Θα ληφθούν καταθέσεις από φίλους και συγγενείς του ζεύγους, αλλά και από άτομα που γνώριζαν την κατάσταση στην οικογένεια και τη σχέση των θυμάτων με το παιδί τους, η οποία από τους γείτονες χαρακτηρίζεται άριστη.
Την ίδια ώρα, θα εξεταστούν άλλες πτυχές της ζωής των θυμάτων σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση, ώστε να διερευνηθεί αν κάποιος θα είχε κίνητρο να τους δολοφονήσει. Το ότι δεν υπήρξε ληστεία όμως οδηγεί τα πράγματα σε υπόνοιες για αγεφύρωτο προσωπικό μίσος του δράστη ή των δραστών και θυμό ο οποίος ξέσπασε με τις δεκάδες μαχαιριές στα σώματά τους. Επίσης, από τις πρώτες μαρτυρίες δεν προέκυψε στοιχείο που να δείχνει ότι οι δράστες έφυγαν με μηχανή ή αυτοκίνητο.
Οι αρχές απέστειλαν χθες επιστολές στις τράπεζες για να δουν αν υπήρξαν κάποιες οικονομικές κινήσεις του ζευγαριού, τι έχει γίνει με την κληρονομιά της περιουσίας του κ.λπ.

Πλάνα από κάμερες

Σύμφωνα με τον Πολίτη και τον Φιλελεύθερο Κύπρου, η Αστυνομία έχει στην κατοχή της και θα εξετάσει υλικό από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης στην περιοχή όπου διαπράχθηκε η στυγερή δολοφονία ζεύγους.
Χθες έγιναν, με τη συμμετοχή και ανιχνευτικών σκύλων της Αστυνομίας, εξετάσεις στην περιοχή κοντά στην οικία του άτυχου ζεύγους, στον Στρόβολο, για τυχόν εντοπισμό και άλλων τεκμηρίων που μπορεί να σχετίζονται με την υπόθεση, χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε.

‘Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, «έγιναν εξετάσεις στην ευρύτερη περιοχή από μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας και άλλων τμημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, με τη συμμετοχή και ανιχνευτικών σκύλων της αστυνομικής δύναμης, για να εντοπιστούν τυχόν τεκμήρια που πιθανόν να σχετίζονται με την υπόθεση, χωρίς, ωστόσο, να εντοπιστεί οτιδήποτε».

Ο τρόπος με τον οποίο διεπράχθη η δολοφονία, με δεκάδες μαχαιριές στα σώματα των δύο θυμάτων, οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι οι δράστες θα έπρεπε να έφυγαν από το σπίτι «λουσμένοι» στο αίμα. Ωστόσο δεν έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ίχνη διαφυγής με κηλίδες αίματος προς την έξοδο του σπιτιού και στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο σπίτι δεν εντοπίστηκαν ίχνη διάρρηξης, οδηγεί την αστυνομία στην υποψία, ότι ο δράστης είχε πρόσβαση στο σπίτι και δυνατότητα να συγκαλύψει ίχνη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροτομής που διενήργησε η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου, στο σώμα του Γ. Χατζηγεωργίου βρέθηκαν 20-25 τραύματα από μαχαίρι, στο λαιμό, το στήθος, τη κοιλιά και τα πόδια. Τα περισσότερα τραύματα ήταν στο λαιμό και στο στήθος. Ο θάνατος επήλθε «λόγω αιμορραγικού σοκ από θλαστικές στρώσεις πνευμόνων και καρδιάς με τέμνον και νύσσον όργανο». Η Ντίνα Σεργίου έφερε εννιά με δέκα τραύματα στο λαιμό και το στήθος. Ο θάνατος επήλθε «λόγω αιμορραγικού σοκ από θλαστική διατομή καρωτίδας και σφαγίτιδας φλέβας με τέμνον και νύσσον όργανο».

Η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι και οι δύο φέρουν από ένα μόνο αμυντικό τραύμα στο δεξί τους χέρι, κάτι που φανερώνει ότι μαχαιρώθηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν και δεν είχαν χρόνο να αντιδράσουν.
Τα τραύματα και των δύο φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έγιναν από το ίδιο μαχαίρι, και αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύει την υποψία ότι ο δράστης ήταν ένας και μαχαίρωνε εναλλάξ την ίδια ώρα τον Γ. Χατζηγεωργίου και τη Ντίνα Σεργίου. Το στοιχείο αυτό δεν ανατρέπει την μαρτυρία του 15χρονου για δύο κουκουλοφόρους, καθώς είναι πιθανόν μόνο ο ένας (αν έτσι έχουν τα πράγματα) να ήταν ο αυτουργός.

Η έρευνα της εγκληματολογικής υπηρεσίας δεν εντόπισε το φονικό μαχαίρι ή κάποια από τα ρούχα των δραστών (κουκούλα κλπ). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάδοι των σκουπιδιών στην περιοχή είχαν περισυλλεχθεί από απορριμματοφόρο όχημα και αν μέσα σε αυτούς είχαν πεταχτεί τεκμήρια είναι πολύπλοκο να εντοπιστούν καθώς πρέπει να γίνει έρευνα στο χώρο αποκομιδής των απορριμμάτων. Οι ανακριτές εξετάζουν το ενδεχόμενο, το μαχαίρι του φόνου να ήταν μέρος του οικιακού εξοπλισμού.
Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι δράστες μπήκαν «άοπλοι» και χρησιμοποίησαν μαχαίρι από το σπίτι. Παράλληλα οι ανακριτές έχουν πάρει τα βίντεο από σπίτια και καταστήματα της περιοχής στην οποία έγινε ο φόνος, για να ελεγχθεί κατά πόσο υπήρξε κίνηση ανθρώπων και οχημάτων πριν και μετά την ώρα που κατά την μαρτυρία του 15χρονου συνέβη η δολοφονία. Ο ανήλικος ανέφερε πως οι δράστες έφυγαν πεζοί και μάλιστα του είπαν να μην ανησυχεί καθώς δεν επρόκειτο να τον πειράξουν. Οι γείτονες κατέθεσαν πως δεν άκουσαν κανένα περίεργο θόρυβο, ή αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα τη συγκεκριμένη ώρα.